Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. april 2018.

Ministarstvo zaštite životne sredine i UNDP organizovali su danas u Beogradu dodelu nagrada za projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“; od 111 prispelih ideja nagrađeno je 25, a dve nagrade dolaze u Kraljevo

U organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u Beogradu su održani Sajam ideja i dodela nagrada za inovativnost, u okviru zajedničkog projekta pod nazivom „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera dodelili su nagrade najinovativnijim projektnim idejama za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, pristiglim na javni poziv u okviru „Izazova za inovativna rešenja” koji je prvi put pokrenut u Srbiji u oblasti klimatskih promena.

Potraga za održivim rešenjima za klimatski pametne zajednice u Srbiji naišla je na veliki odziv širom Srbije. Stiglo je 111 prijava, pri čemu su najveći broj predloženih ideja podnela fizička lica (43). Odabrano je 25 najinovativnijih ideja i timova koji će dobiti finansijsku i stručnu podršku, a još devet izabranih moći će da koristi podršku “Klimatskog inkubatora”, ustanovljenog od strane projekta. U Klimatskom inkubatoru projektni timovi će imati mentorsku podršku i pomoć u pronalaženju izvora sufinansiranja, promociji i povezivanju sa drugim klimatskim inovatorima.

Odziv na koji je naišao naš poziv i kvalitet dostavljenih ideja, još jednom je dokazao da je Srbija zemlja pametnih i kreativnih ljudi, i da je moguće, uz pravi podsticaj, da sopstvenom pameću i radom u oblasti zaštite životne sredine promenimo Srbiju na bolje“, rekao je ministar Goran Trivan.

Inovativna tehnička rešenja i poslovni modeli će, osim u Kraljevu, odakle su nagrađene dve inovativne ideje,  naći svoju primenu u još 15 opština i gradova.

Autor projektne ideje “Evergrin” je Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja za poslove civilne zaštite pri Gradskoj upravi u Kraljevu a Jovan Nešović, u konkurenciji fizičkih lica, nagrađen je za projekat „Energetski nezavisno mesto - prva faza”.

Autor projektne ideje “Evergin” sa kojom se takmičila Gradska uprava grada Kraljeva je Zdravko Makimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite. Projekat se tiče  zaštite šuma na području Kraljeva i promoviše inovativni pristup smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte uspostavljanjem sistema ranom otkrivanju šumskih požara.

- Šume nisu samo pluća naše planete, već i rezervoar voda, jer nestajanjem šumskih pojaseva dolazi do bujičnih poplava. Naša inovacija je tehnološka zbog uvođenja GIS sistema i senzora za ranu detekciju požara u kojima u našem kraju, u proseku, godišnje strada oko 100 hektara šume. Projekat povezuje lokalnu administraciju, vatrogasce, građane, lovce, udruženja koja se zalažu za očuvanje šuma – pojasnio je Zdravko Maksimović.

Ideja projekta Jovana Nešovića vezana je za mesto Ušće.

 - Zamisao je da u perspektivi, za nekoliko godina, ta varošica bude jedno od retkih mesta u Srbiji, gde će emisija gasova staklene bašte biti nulta. To se može postići tako što će se proizvodnja toplotne i električne energije obavljati u Ušću, a energent će biti otpad na bazi biomase – kaže Jovan Nešović, navodeći da bi u prvoj fazi postrojenje bilo instalirano u okviru škole i na njega “prikačene” samo javne ustanove, a onda i stambeni objekti.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments