Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. maj 2018.

Došao je kraj mogućnosti da neko zagađuje životnu sredinu koju smo temeljno uništavali poslednjih pola veka i zato će ubuduće svako za nedelo morati da odgovara, ocenio je danas u Kraljevu ministar zaštite živitne sredine Goran Trivan

Tokom svoje današnje posete Kraljevu, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ocenio je da je Zakon o klimatskim promenama jedan od najvažnijih koje će republička skupština doneti u ovom sazivu.

Srbija ne spada u zemlje koje emituju previše gasova staklene bašte, pojasnio je i zato je ideja da privreda Srbije, uporedo sa razvojem treba da se vrati zaštiti životne sredine koja je vrlo temeljno pedesetak godina uništavana.

Kraljevčanima je poručio da će morati ozbiljno da se pozabave pitanjem otpadnih voda i komunalnog i svakog drugog otpada, što je, čak i da imamo novac za te namene, nemoguće bez  projektno-tehničke dokumentacije.

Srbija mora da investira u preradu otpadnih voda oko pet milijardi evra i oko dve milijarde evra  u preradu komunalnog otpada. Bavićemo sei zaštitom prirode“, istakao je Trivan, ocenjujući da se deset meseci od formiranja ovog ministarstva u Srbiji sve promenilo, jer životna sredina postaje važno pitanje.

U cilju prezentacije novog zakonskog rešenja u oblasti klimatskih promena i mogućnosti dalje saradnje, sastanku u Kraljevu prisustvovali su predstavnici gradova i opština sliva Zapadne Morave, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave Kraljeva, kraljevačkih javnih preduzeća i stručnih službi.

Preme najavi ministra više neće biti moguće da Srbija toleriše opasni otpad koji je uskladišten ili zakopan za poslednje tri decenije u našoj zemlji, jer ni ministarstvo na čijem je čelu, kako je rekao nije formirano da bi statiralo:

Tamo smo gde su zemlje koje su već prošle ovu fazu razvoja i tehnološke revolucije, bile pre 25 godina. Treba da izvučemo pouke iz toga šta su oni radili, primenimo šta je moguće, prerskočimo tehnologije koje su i oni preskočili“.

On je podsetio da je kazna za odlaganje opasnog otpada do pet godina zatvora i da je prvooptuženi za slučaj u Obrenovcu prvostepenom presudom osuđen na 4,5 godina zatvora.

Da je osuđen na jedan dan bili bismo zadovoljni, jer je više nemoguće da prođu nekažnjeno zbog neumerenog korišćenja hemije i bacanja otpada gde se stigne“, poručio je ministar, dodavši da je  Srbija značajnija od bilo kakvog interesa i političkog postavljenja i da ima još mnogo lokacija koje treba da budu istražene – Novi Sad, Pančevo...

Nismo slučajno, već zbog njene temeljnosti odabrali Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) da sa njom radimo taj posao, a naše nije da sudimo ili presuđujemo“, smatra ministar Trivan.

On je pozvao i građane da se zbog ovog problema javljaju jer, kako je rekao, Srbija se osvešćuje, a ministarstvo će predložiti izmene zakona koje bi omogućile da se za krivična dela počinjena prema životnoj sredini počinilac kažnjava oduzimanjem imovine stečenom ovim aktivnostima.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Miki

  Gost - Miki

  Al Maksimović ,,voza,,ove nesrećnike iz SNS-a,pogledaj im face,škola sa Rudna perfektna!
  • Ime: Miki
 • Gost - Šumesrbije

  Gost - Šumesrbije

  Kad budete uredili eksploataciju šuma ,peska i kamena.Kad prestane finansiranje stranaka i tajkuna od resursa prirode onda se okupite....sve ostalo je farsa.
  • Ime: Šumesrbije