Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. maj 2018.

U kraljevačkom „Radijator inženjeringu“ na obuci za zavarivače trenutno se nalazi 20 polaznika, koji očekuju da će posle prekvalifikacije, sa sertifikatom varioca odmah moći da nađu posao u struci, u Srbiji, ali i u inostranstvu

 Kraljevo je za projekat obuke nezaposlenih mladih lica dobilo više od trećine sredstava koje je za te svrhe za celu Srbiju ove godine obezbedila država, pa je 20 mladih dobilo priliku da se u "Radijator inženjeringu" prekvalifikuje u zavarivače.

 U hali 3 kraljevačkog preduzeća „Radijator inženjering“ u industrijskoj zoni Šeovac, sprovodi se obuka 20 polaznika za sticanje veštine zavarivanja u okviru projekta „Obuka nezaposlenih mladih lica za zapošljavanje u skladu sa potrebama deficitarnih zanimanja na području grada Kraljeva“. Kraljevo je za projekat obuke nezaposlenih mladih lica dobilo više od trećine sredstava koje je za te svrhe za celu Srbiju ove godine obezbedila država, odnosno 3,4 miliona dinara od ukupno 9,4 miliona dinara, koliko ih je za potrebe svih opština i gradova u Srbiji ove godine za sve projekte opredelilo Ministarstvo omladine i sporta.

 Polaznik obuke Miloš Vučinić kaže da je oglas za mogućnost prekvalifikacije u zavarivače najpre video na FB stranice Kancelarije za mlade u Kraljevu.

 - Bio sam zainteresovan, raspitao se, a nakon par dana dobio i poziv iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). Smatram da je ovo perspektivan posao, uz koji ću, znanjem koje ću steći ovde, moći da napredujem i da iskoristim šansu koja mi je data – kaže Miloš, koji ima srednjoškolsko obrazovanje i kulinarski je tehničar.

 Predviđeno je da kurs traje tri meseca, a polaznici očekuju da će posle prekvalifikacije naći dobar posao od kojeg će moći dobro da zarađuju i da žive od svog rada.

 Saša Radević, inženjer zavarivanja, trenutno je vođa obuke i vrlo je zadovoljan trudom i motivisanošću polaznika koje je odabrala filijala NSZ u Kraljevu.

- Mislim da će bar desetorica od njih biti baš dobri u onome što rade. Trudimo se da im prenesemo svoja znanja i iskustva. Polaznici imaju između 20 i 30 godina, posao nije lak, ali imaju neku perspektivu, kod nas u zemlji, ali verovatno većina od njih razmišlja i o poslu u inostranstvu, pošto se ovaj posao tamo bolje plaća. Važno je da znaju da i u ovoj zemlji mogu sasvim pristojno da žive sa ovim zanimanjem – kaže Radević, ističući da među polaznicima ima i hemijskih laboranata i elektrotehničara.

Polaznici obuke nisu uslovljeni da posle obuke nastave da rade u „Radijator inženjeringu“. Njih su danas, zajedno sa osnivačem „Radijator inženjeringa“ Radojkom Janićem obišli gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i njegov pomoćnik za omladinu i sport Nikola Radević.

- Ovi mladi ljudi stiču nova iskustva kako bi dobili sertifikat za zavarivača, a kada njih vidimo na delu shvatamo koliko je dobro što smo se izborili za ovaj projekat Kraljevu pripadne trećina ukupnih sredstava Ministarstva omladine i sporta. Sa sertifikatom zavarivača oni će bez problema moći da pronađu posao u struci, a ja se nadam da će svi ostati u Kraljevu i ovde stvarati svojr porodice – rekao je gradonačelnik Kraljeva, pohvalivši spremnost ovih mladića da se prekvalifikuju za deficitarna zanimanja.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments