Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. maj 2018.

Zbog najavljenog otvaranja pogona više stranih kompanija, u Kraljevu uvode nove obrazovne profile; jedna od njih je turska tekstilna fabrika Euro Tay, pa jedna srednja kraljevačka škola uvodi zanimanje modni krojač

Većina kraljevačkih malih maturanata zna da će imati mogućnost da se školuju za modnog krojača, ali i da će se u Kraljevu otvoriti turska fabrika tekstila. Ipak, među osmacima škole Jovo Kursula retki su oni kojima je rukovanje iglom i koncem primamljivo.

Razmišljala sam da upišem ovu školu i biće na drugom mestu na mojoj listi", kaže Anastasija Đorđević, učenica 8. razreda OŠ "Jovo Kursula" Kraljevo

"Drago mi je što u našem gradu uopšte postoji ovakav smer i preporučila bih svima koga zanima da ga upiše, jer stvarno je lep", kaže Mina Stamenković, učenica 8. razreda OŠ "Jovo Kursula" Kraljevo.

Novi profil koji će se školovati po dualnom sistemu objedinjuje dva stara - krojača i šivača. Kako se rukuje mašinama za šivenje naučiće u kraljevačkim konfekcijskim preduzećima.

Nakon tri godine on bi trebalo da zna da kroji ručno, da kroji pomoću automatizovanih mašina i normalno da šije odevne predmete, i dečju konfekciju, i konfekciju za odrasle", ističe Zoran Andrijanić, direktor Mašinsko-tehničke škole "14 oktobar", Kraljevo.

Upravo ta znanja biće neophodna i turskom investitoru u Kraljevu. Zato je otvaranje novog profila i bio jedan od zahteva u pregovorima sa lokalnom samoupravom.

"Na samom početku rada oni će vršiti prekvalifikaciju postojeće radne snage, a nakon toga, odnosno za tri godine, mi ćemo dobiti i prve školovane modne krojače koji će svoje obrazovanje vršiti u Kaljevu, sve vreme školovanja oni će uz teorijsku nastavu, obavljati i dualno obrazovanje u samoj fabrici Tay grupe", kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Školovanih krojača na tržištu rada nema dovoljno. Zato su domaća konfekcijska preduzeća u Kraljevu godinama tražila da se otvori taj profil i u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, organizovala prekvalifikaciju nezaposlenih.

autor: Nemanja Jakovljević

izvor: RTS

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Blistavu budućnost imaju naša deca a i naš Grad time što će postati turska raja za 200 evra mesečno.
  • Ime: Stanar
  • Gost - El Cid

   Gost - El Cid

   Vraća se polako "rajinsko" vreme a i mentalitet jer za bolje i nismo! Ovo ropstvo će izgleda biti mnogo duže jer ovako detaljno rastakanje države, institucija, pameti, morala nije zabeleženo u našoj istoriji! Uvek je ovde bilo problema, ratova, nestabilnosti i korupcije ali ovako bezočnog jahanja od strane mediokriteta je nezapamćeno!
   • Ime: El Cid