Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

31. maj 2018.

Privredni sektor Vrnjačke Banje u anonimnoj anketi pozitivno je ocenio podršku lokalne samouprave; zanimljivo je da je, iako je istraživanje rađeno i u Kraljevu, Novom Pazaru, Tutinu, Trsteniku i Sjenici, jedino Banja pozitivno ocenjena

U okviru projekta „Osnaživanje privrednika u ruralnim sredinama za efikasnije vođenje biznisa“, koje je sprovela Mreža za poslovni razvoj iz Beograda uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije, u Vrnjačkij Banji nedavno su predstavljeni rezultati istraživanja. Istraživanje je obavljeno na područjima šest jedinica lokalnih samouprava i to: Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Novom Pazaru, Tutinu, Trsteniku i Sjenici, a u anketiranju je učestvovalo 120 mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika koji se bave delatnostima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i prehrambene industrije. Cilj programa je detaljna analiza sociološke dimenzije, analiza ljudskih resursa, infrastrukture, biznis planova privrednog sektora, uticaja ruralne sredine. Ideja je da se objedinjenim merama doprinese poboljšanju uslova rada, proizvodnje i povećanju privredne aktivnosti. Na osnovu dobijenih podataka, od ukupnog broja anketiranih, 75 odsto je uvelo neke od standarda u svojoj proizvodnji i na taj način su doprineli poboljšanju kvaliteta.

Pomoć za koju su ispitanici istakli da im je najpotrebnija je finansijska pomoć, edukacija, obučavanje, unapređenje saradnje sa lokalnom samoupravom, umrežavanje sa drugim preduzećima, praktična znanja...Prepreke sa kojima se suočavaju su: slaba kupovna moć, potrebe za modernizacijom, finansijske prepreke, infrastruktura i organizovan otkup dobara.

Privredni sektor Vrnjačke Banje u anonimnoj anketi je pozitivno ocenuo podršku lokalne samouprave, a zanimljivo je da je ova lokalna samouprava ujedno jedina opština koja je pozivno ocenjena. Kao nedostatke ispitanici su istakli nedovoljnu podršku u plasiranju proizvoda na lokalnom tržištu, edukativnu pomoć i finansije.

Privrednici Kraljeva prepoznali su problem infrastrukture, nedovoljnu motivisanosti za bavljenje poljoprivredom kod lokalnog stanovništva. Zastarela tehnologija, loša infrastruktura i veća ulaganja bile su primedbe u Trsteniku, dok su u Novom Pazaru naveli lošu komunikaciju sa lokalnom samoupravom i veliki broj mladih koji odlazi sa tih prostora u inostranstvo. U Tutinu su se susreli sa nedovoljnim obrazovanjem radne snage i slabom finansijskom podrškom lokalne zajednici, iako postoji dosta potencijalnih jedinstvenih proizvoda za brendiranje sa ovih prostora.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments