Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. jun 2018.

Plastika se masovno koristi za proizvodnju boca i kesa manje od pola veka, a zbog njihove upotrebe ekosistem će stradati hiljadama godina; kraljevačka “Čistoća” danas je imala akciju u kojoj su za pet plastičnih boca deljene platnene torbe

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, u JKP “Čistoća” iskoristili su za akciju kojom su želeli sugrađanima da poruče koliko je plastika veliki zagađivač. Današnji datum za obeležavanje važnosti zaštite životne sredine izabrala je Godišnja skupština UN 1972. godine. Svake godine jedna od zemalja je “domaćin”, a ove je to Indija. Moto ovogodišnjeg obeležavanja 5. juna je “Pobedi plastiku” (Beat Plastic Pollution), au Kraljevu cilj akcije održane na Trgu srpskih ratnika bio je  podizanje javne svesti i pravilan tretman plastične ambalaže. Donosioci pet plastičnih flaša dobijali su platnene ekološke torbe, a najvrednija su bila deca iz vrtića i đaci kraljevačkih osnovnih i srednjih škola.

- Građani torbe koje su dobili mogu da koriste za više namena. Zauzvrat, od njih smo dobili pet ambalažu koju ćemo pravilno reciklirati. U organizaciji akcije imali smo veliku podršku Ekološkog pokreta «Ibar», a prijatno smo iznenađeni i velikim odzivom, zbog čega se nadamo da ćemo uspeti da smanjimo veliku upotrebu plastičnih kesa koje su veliki zagađivači i biljnog i životinjskog sveta – rekla je Neda Stefanović, ekolog u «Čistoći», pojašnjavajući njihovu zamisao da plastika bude odstranjena iz našeg eko sistema.

Ovo preduzeće, prema njenim rečima, glavni akcenat je stavilo na edukaciju stanovništva, konstantno su na terenu, gde građanima sugerišu šta treba da se odlaže u kontejnere, šta u kante za smeće, a šta u ekološke džakove.

- Radimo i ekološke radionice po osnovnim školama, dosta smo ih obišli, ali posla ima još dosta. Trudimo se da deci predočimo pravilan tretman otpad, kao i da akcijama obeležimo svaki bitan ekološki datum, utičući i na taj način na svest građana – istakla je Neda.

Kraljevački osnovci i srednjoškolci Selena Milosavljević, Stefan Jelić, Đorđe Savić i Marina Bogavackažu da su razumeli poruku današnjeg eko-dana i štetnosti plastične ambalaže koja, osim što zagađuje prirodu, teško može da se reciklira. Smeće, kako su naveli, nikada ne bacaju na ulicu, već u kantu, znaju da reciklažom čuvamo neobnovljive izvore energije i takvim stavom i podrškom obnovljivom razvoju pokazuju koliko misle na buduće na generacije. Kažu da, kad god smo u dilemi, treba dublje da pogledamo u prirodu i onda ćemo sve lakše razumeti, čak i činjenicu da većina nas mašta o nekim magičnim ružičnjacima negde daleko iza horizonta, propuštajući da uživamo u ružama koje cvetaju pod našim prozorima. Da ruža i drveća bude što više, svaki put kada biste da iskoristite plastičnu kesu, setite se da je nekada potrebno i 1.000 godina da se ona u prirodi razgradi.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments