Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. jul 2018.

Brojni koncerti, maskenbali, nastupi plesnih grupa, samo su neki od događaja sa ovogodišnjeg karnevala u Vrnjačkoj Banji koji se danas završava, a sinoć je zbog karnevalske povorke, kako tvrde organizatori,  privukao oko 100.000 posetilaca

U osam karnevalskih dana stalo je više od 70 različitih programa na različitim mestima, a karneval je u Vrnjačku Banju, prema oceni organizatora -  Turističke organizacije Vrnjačke Banje,  privukao oko 350.000 domaćih i stranih posetilaca.

Svoje koncerte, tokom karnevalskih dana imali su Bijelo Dugme, Nervozni poštar, Dženan Lončarević, Ana Bekuta, Vasil Hadžimanov, Simfonijski orkestar iz Kragujevca, Osvajači i mnogi drugi. Prve karnevalske večeri na glavnoj bini biće održana je muzička manifestacija “Jedna pesma, jedna želja”, koja je ugostila mnoga velika imena iz sveta narodne muzike, a veliku pažnju u sredu, 18. jula, izazvala je i tradicionalna Dečja karnevalska povorka.

Karnevalskih učesnika bilo je više od 1.000, kažu organizatori, i to iz iz 20 zemalja - sa prostora bivše Jugoslavije, iz Kube, Venecuele, Malezije, Arube, Italije, Rumunije, Bugarske, a stigle su i vatrene Brazilke koje, tradicionalno, daju posebno obeležje banjskom karnevalu. One prave pravu karnevalsku atmosferu i donole su duh Rio de Žaneira na Veliku medjunarodnu povorku.

Banjskom promenadom defilovale su karnevalske grupe u atraktivnim kostimima, sa zanimljivim maskama i maštovitim aranžmanima.

Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima, 14. jula 1868. godine, Vrnjčani pridaju veliki značaj balovima i maskenbalima, pa je datum osnivanja tadašnjeg „Osnovatelno fundatorskog društva kiselo-vruće vode“ u Vrnjcima uzet kao povod osnivanja „Vrnjačkog karnevala“, a karnevalska dešavanja su uvek raspoređena u nedelji koja je vezana za ovaj datum.

Uz Guču i Egzit, Vrnjački karneval predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji, zbog čega je za dosadašnji rad nagrađen prestižnim priznanjem „Turistički cvet“ koje dodeljuje Turistička organizacija Srbije.

Oduševljeni učesnici i posetioci potvrđuju neponovljivu atmosferu koja se razvija tokom karnevalske nedelje, pa svi imaju samo reči hvale za banjsku karnevalsku nedelju tokom koje za svakog posetioca može da se nađe kutak odgovarajuće zabave.

„Rimljani su ovde bili, sa izvora vodu pili“ i „Karneval je sad u Banji, k’o brazilski – ništa manji“, delovi su karnevalske pesme koju su, dok je vesela povorka prolazila promenadom pevali i učesnici programa i posetioci Vrnjačke Banje.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments