Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. jul 2018.

O mogućnostima za unapređenje uslova za kvalitetniji život i rad članova kraljevačkog Udruženja ratnih vojnih invalida i Udruženja paraplegičara Raškog okruga, njihovi predstavnici razgovarali su sa predstavnicima lokalnih vlasti

Većina ustanova, banaka, Dom zdravlja, stambene zgrade u Kraljevu, nemaju kose površine, odnosno rampe koje bi osobama u kolicima omogućile da u objekat uđu ili izađu iz njega, izneo je kao jedan od osnovnih problema onih koji su osuđeni na život u kolicima ili imaju drugu vrstu hendikepa, Voislav Vukašinović, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva na današnjem sastanku. Vukašinović, Slavoljub Živić, predsednik Udruženja paraplegičara Raškog okruga i članovi ova dva udruženja razgovarali su sa gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem, predstavnicima Gradske uprave, direktorima i načelnicima lokalnih i republičkih ustanova i institucija u gradu. Svi zajedno bili su posvećeni iznalaženju mogućnosti za unapređenje uslova za kvalitetniji život i rad članova udruženja, koji se za ovo zalažu i kroz projekte „Za bolji položaj ratnih vojnih invalida“ i „I ja postojim, invaliditet nije identitet“.

Članovi udruženja, naveli su, svakodnevno se bore za prevazilaženje prepreka koje bi, možda, mogle da budu savladive da je više aktivnosti i volje čitavog društva da te prepreke budu savladane.

- Složili smo se da je neophodno da, kad osobe u kolicima (ali i ne samo oni, već i drugi ratni vojni invalidi koji nemaju vidljive povrede), baš zato što nemaju odgovarajuće prilaze u pojedine institucije, treba da imaju bar privilegije kod čekanja u redovima. Ako već moraju da se namuče da uđu, recimo u Poštu, treba da imaju bar prednost prilikom podizanja invalidnine – poručio je Vukašinović, poručujući da se to odnosi i na Dom zdravlja, bolnicu.

Članovi ova dva udruženja, kako je istaknuto, sreću se sa tri vrste problema. Jedan je, prema rečima Slavoljuba Živića, predsednika Udruženja paraplegičara Raškog okruga, kako osobe sa invaliditetom uopšte izvesti iz objekata u kojima stanuju i omogućiti im komunikaciju sa sredinom:

- Drugi problem je komunikacija sa socijalnom sredinom, a treći – korišćenje objekata, od ustanova kulture, preko sportskih hala do bilo kojih drugih u koje i osobe sa invaliditetom imaju potrebu ili prosto žele da odu – ispričao je Živić, navodeći kao primer Halu sportova koja, kao reprezentativan objekat, ima odličan prilaz i za osobe sa invaliditetom, ali ne i jasno definisanu unutrašnju komunikaciju prilagođenu njima.

Kako je istakao, sam je bio prisutan na nekoliko sportskih događaja, zbog čega tvrdi da nova Hala sportova nema mesta isprojektovana za osobe sa invaliditetom.

Za projekte „Za bolji položaj ratnih vojnih invalida“ i „I ja postojim, invaliditet nije identitet“ ova dva udruženja konkurisala su i dobila sredstva iz gradskog budžeta.

Od urbanističkih rešenja i pogodnosti koje su osobe sa invaliditetom u Kraljevu imaju, gradonačelnik Predrag Terzić izdvojio je instaliranje lifta u zgradi Gradske uprave i kraljevačkoj biblioteci, izgradnju taktilne staze za slepe i slabovide duž leve strane Ulice Vojvode Putnika. Neophodno je, zaključeno je na sastnaku, podići svest  svih građana da pored nas žive osobe kojima treba pomoći i da je bitno da se i njihv glas čuje.

U znak podrške, posteri izrađeni u okviru kampanja po kojima su projekti koje ova dva udruženja realizuju dobila ime, danas su zalepljeni na vrata glavnog ulaza u zgradu Gradske uprave.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments