Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

11. avgust 2018.

U Vrnjačkoj Banji sinoć su otvoreni Dani Danila Bate Stojkovića, manifestacija koja čuva uspomenu na velikana srpskog glumišta, a njegova «filmska» supruga Mira Banjac otkriva koliko je, iako naizgled grub čovek, bio bolećiv čovek tanane duše

Da je živ, Danilo Bata Stojković danas bi u Vrnjačkoj Banji slavio svoj 84. rođendan, ali umesto legendarnog glumca, u banjskom amfiteatru koji nosi njegovo ime, deveti put počeli su Batini dani, manifestacija čiji je cilj da dokaže kako njegov duh i šarm – i dalje žive.

- Bata Stojković nije imao veliki krug prijatelja, njegovo prijateljstvo ste morali da zaslužite, ali bi se, kad ga zaslužte, davao bezrezervno - poručila je na otvaranju Dana Danila Bate Stojkovića Mira Banjac, glumica koja je nebrojeno puta na sceni bila njegova supruga. Ona je sinoć otkrila i ko je Danila Stojkovića najpre nazvao "patrijarhom srpske glume".

Pogledajte atmosferu sa otvaranja Dana Danila Bate Stojkovića i ono što je o počivšem glumcu i svom dargom kolegi govorila Mira Banjac

Mira Banjac je, evocirajući uspomene, rekla da je Bata bio veliki u svemu i da, iako ga više nema, na tragu onoga što je ostavio iza sebe, imamo veliku referencu da po njoj prepoznajemo sebe. Ona je jedna od retkih preostalih glumaca koji su imali sreću da igraju sa bardom srpskog glumišta kojeg je ona, na otvaranju Batinih dana nazvala i „verovatno najskupljim licem srpske kinematografije».

Mira Banjac je, pokušavajući da opiše dane druženja sa Batom Stojkovićem, citirala Isidoru Sekulič, koja je govorila da je «veliki glumac samo onaj koji ceo krug svog zadatka završio pre izlaska na scenu».

- Batino lice je verovatno najskuplje lice srpske kinematografije, ali teško je kada je neko samo uspomena. Nije voleo netalentovane glumce, jer je bio od onih koji talentivanim glumcima opraštaju sve, a netalentovanima ne priznaju ni vrline – rekla je Mira Banjac.

Sa Batinom ženom Olgicom, njih dvoje, kako je navela, bili su pravi mali «trougao», iako je Olgica bila iz pozorišnog sveta i sve razumela.

- Bata je delovao grubo, a bio je tako tanan i bolećiv, iako nije bio interesantan onima koji njega nisu zanimali – prisećala se emotivno Mira Banjac.

Domaćin ovogodišnjih Batinih dana je glumac Srđan Ivanović koji je rekao da, nažalost, nije imao prilike da glumi sa Danilom Stojkovićem, ali je poručio da će se potruditi da bude dobar domaćin manifestacije koja traje do 13. avgusta i ispričao je neke od dobro poznatih anegdota iz Batinog života.

O liku i delu Bate Stojkovića govorili su i glumci Branko Janković, Milan Kalinić i Dragan Vujić Vujke, koji je kao kum Milorada Mandića Mande, primio zahvalnicu koja je preminulom glumcu dodeljena za veliki doprinos održavanju Batinih dana.

Prema podsećanju Nikole Džamića, predstavnika Udruženja građana „Danilo Bata Stojković“, Bata se poslednji put poklonio publici upravo u Vrnjačkoj Banji, na promociji Džamićeve knjige „Karirani stolnjak“, koja govori o Batinim druženjima s vrnjačkim kafanama i ljudima koje je u njima sretao i voleo.

U Vrnjačkoj Banji, u praku kod popularne „Švajcarije“, postoji Glumački park sa stablima već zasađenim u čast Bate Stojkovića, Dragana Nikolića, Velibora Bate Živijinovića, Petra Kralja, Marinka Madžgalja i Milorada Mandića Mande. Danas su, pored njih, zasađena još dva stabla – za, između dve manisfestacije preminule Ljubišu Samardžića i Nebojšu Glogovca, a nikad setnija Mira Banjac izrazila je želju da se u Glumačkom parku nađe i njeno drvo i da je publika isprati aplauzom i kada nje jednom na Batinim danima u Vrnjačkoj Banji - ne bude više bilo.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments