Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

18. septembar 2018.

U Kraljevu su danas dodeljeni ugovori o subvencijama za samozapošljavanje, koje je ove godine dobilo 125 nezaposlenih sa evidencije tržišta rada, za koje je iz gradskog, budžeta NSZ i evropskih fondova izdvojeno ukupno 26,5 miliona dinara

Tokom ove godine 125 nezaposlenih sa teritorije grada Kraljeva pokrenulo je sopstveni biznis. Njima su danas svečano uručeni ugovori o subvenciji kojom je sa 3,6 miliona dinara iz gradskog budžeta, 18,5 miliona dinara sredstava NSZ i evropskog programa  IPA 2013  (3,9 miliona dinara) podržana njihova želja da se oprobaju u svetu preduzetništva, a predstavnici relevantnih institucija su ih pozdravili, poželeli da im biznisi opstanu, pozvali na saradnju i uputili na mogućnosti korišćenja programa koje nude Nacionalna služba za zapošljavanje, Regionalna privredna komora Raškog i Moravičkog okruga, Regionalna razvojna agencija, Regionalna razvojne agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga i Udruženje poslobnih žena „Ilinka Ilić“ iz Kraljeva.

- Finansijska pomoć za programe samozapošljavanja iznosi od 180.000 dinara, koliko dobijaju oni iz kategorije „ostala nezaposlena lica“, 200.000 dobijaju nezaposleni iz kategorije tehnoloških viškova, do 220.000 za osobe sa invaliditetom koji pokreću sopstveni biznis – rekla je Snežana Prelić, direktorka filijale NSZ u Kraljevu.

Po kriterijumima javnog poziva najviše su bodovani proizvodnja, proizvidno zanatstvo i intelektualne i zdravstvene usluge, pa je 50 odsto dodeljenih subvencija upravo iz tih delatnosti. Zanimljivo je da je ove godine 60 odsto korisnika subvencija – ženskog pola.

Sredstva za samozapošljavanje iskoristio je arhitekta Stefan Drašković koji kaže da je otvaranjem arhitektinskog studija zaokružio 10 godina bavljenja svojom strukom:

- Oduvek sam sebe video u priči da imam svoj biro, jer mi to daje slobodu u radu i uopšte u organizaciji života.

Kristina Tašić („Royal Sweet“ iz Jovca) osnovala je radnju za proizvodnju kolača koji su već četiri meseca na tržištiu. Ona navodi da je neprocenjivo biti „sam svoj gazda“:

- Nikada se ranije nisam bavila proizvodjom kolača, ali sam volela taj posao. Prednosti su fleksibilno radno vreme i držanje poslovnih niti u svojim rukama.

Jelica Zdravković Bajić takođe se bavi proizvodnjom sitnih kolača i ističe da joj subvencija puno znači na početku poslovanja:

Gradonačenik Kraljeva Predrag Terzić pohvalio je one koje, kako je rekao, iako su međusobno različiti po polu, godinama, radnom iskustvu, od drugih izdavaja želja da pokrenu sopstveni biznis, a ne da traže uhlebljenje u javnom sektoru.

- Odluka NSZ i grada Kraljeva da zajedničkim sredstvima finansiraju meru aktivnog zapošljavanja zbog toga je vrlo značajna, a ja se nadam da će veliki broj biznisa koje ove ljudi pokreću opstati na tržištu i uspeti da zaposli još naših sugrađana – poručio je gradonačelnik Kraljeva.

One koji su najnoviji u preduzetničkim vodama pozdravio je i Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga, koji je korisnike subvencija pozvao da u prvoj godini svog poslovanja besplatno koriste sve usluge komore. Lidija Knežević Pavlović ispred Udruženja poslovnih žena „Ilinka Ilić“ i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva pozdravila je buduće preduzetnike zbog vizije i želje da obezbede i poboljšaju svoju budućnost, a Radojka Savić, direktorka Regionalne razvojne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga pojasnila je da oni direktno sprovode programe Ministarstva privrede vezane za započinjanje sopstvenog biznisa.

- Pozivam vas da koristite sve mogućnosti koje preko nas možete da korstite od EU PRO programa koji će u Srbiji biti prisutan naredne četiri godine, kao i da koristite usluge koje možemo da vam pružimo. Sredstava uvek ima, ali ako budete zatvoreni, nećete moći da dođete do prave informacije – pojasnila je na skupu Radojka Savić.

P.S. na naslovnoj fotografiji nalazi se samo deo od 125 onih koji su dobili ugovore o subvencionisanju svojih biznisa

*Ovaj članak deo je projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Kraljeva: stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments