Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. oktobar 2018.

Većina bubrežnih bolesnika iz Vrnjačke Banje više ne mora zbog dijalize da putuje u Kraljevo. Pre mesec dana, a posle deceniju čekanja, u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji počelo je da radi Odeljenje za hemodijalizu

Deset bubrežnih bolesnika godinama su po osam sati dnevno provodili u putu i na dijalizi u kraljevčkoj bolnici. Od polovine septembra to im je samo ružno sećanje.

"Ja sam dvanaest godina već na dijalizi i išao sam u Kraljevo. koje su to golgote bile, zimi naročito. Čak smo i gurali kombi", kaže Milan Milenković, iz Vrnjačke Banje.

Svetomir Zarić, iz Podunavaca kod Vrnjačke Banje je zadovoljan:

Nije isto voziti se sedamdeset kilometara dnevno i dva".

"Ovde je prelepo, sestre su jako ljubazne, doktorka bdi nad nama", kaže Milan Miljković, iz Vrnjačke Banje

Da bdi i nad njima, čekaju još tri pacijenta iz Vrnjačke Banje.

"Sad su takve tehničke mogućnosti. Stavićemo u funkciju još šest aparata tako da ćemo da preuzmemo sve pacijente iz naše opštine koji se sada dijaliziraju u Kraljevu. Nadamo se da će dolaziti i pacijenti iz opštine Trstenik, koji su bliži našem centru nego kruševačkom uz, naravno, njihov pristanak", kaže dr Vanja Balšić, direktorka Specijalne bolnice za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji.

U centru radi pet aparata nabavljenih u junu. Osam koje je Vlada Italije donirala deceniju stoje neotpakovani zbog spora bolnice i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja oko finansiranja troškova za potrošni materijal i režijske troškove. Sada se čeka javna nabavka da i oni prorade.

"Svih osam doniranih italijanskih aparata će biti u punoj funkciji", kaže dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i dodaje:

"Na taj način mi smo praktično skoro duplirali kapacitete jer smatramo da će se sa razvojem Banje, sa razvojem zdravstvenog turizma stvarati i potreba da veći broj turista koji dođu ovde potraže upravo tu pomoć".

Krajem prošle godine, po prijavi udruženja pacijenata zbog dugugodišnjeg nekorišćenja doniranih aparata reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i zatražila otvaranje Odeljenja za hemodijalizu u Vrnjačkoj Banji.

pripremili: Nemanja Jakovljević i Nenad Dimitrijević

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments