Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. oktobar 2018.

U Domu Vojske Srbije u Kraljevu danas je održan Sajam visokog obrazovanja i zapošljavanja, ali svu „slavu“ događaja dobio je štand nemačke kompanije „Leoni“ koja traži radnike različitih profila

Na danas održanom Sajmu visokog obrazovanja i zapošljavanja u Kraljevu, pod sloganom Vaša karijera počinje sa nama“, svoje obrazovne profile predstavilo je 30 fakulteta i visokih škola iz Srbije. Srednjoškolci završnih razreda imali su priliku da se na direktan način informišu o načinu upisa, smerovima i obrazovnim profilima, kroz stručne i praktične prezentacije visokobrazovnih institucija.

Ipak, najveća gužva bila je na štandu kompanije „Leoni Srbija“. Nezaposleni zainteresovani za posao u ovoj fabrici imali su priliku da predaju svoje radne biografije, a poslodavac „Leoni Srbija“ se prisutnima predstavio putem video-prezentacije i kroz tri radionice pod nazivima: „Pripremam se za traženje posla“, „Kan ban“ i „Upoznajte Leoni kablove“. Potrebe „Leonija“ u ovom trenutku su za radnicima u proizvodnji, diplomiranim mašinskim inženjerima i ekonomistima.

Goran Nikolić iz Kraljeva, mašinski inženjer, kaže da radi u privatnoj firmi, ali je došao da preda svoj CV, da bi ga, kako je rekao, „makar imali u bazi podataka preduzeća „Leoni Srbija“.

Današnji događaj organizovali su Filijala Nacionalne službe zapošljavanja u Kraljevu, Grad Kraljevo i Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, u saradnji sa Školskom upravom Raškog okruga.

Sajam je zvanično otvorenim proglasio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je istakao važnost organizovanja sajmova:

- To podrazumeva da budu organizovani na samom početku školske godine, kako bi svi oni budući studenti koji planiraju da naredne godine upišu visoke škole i fakultete mogli da se informišu o tome koji sve fakulteti postoje, šta je potrebno pripremiti za prijemne ispite, koliko su bodova imali poslednje plasirani na rang listama u toku prethodne godine i kako bi deca imala sasvim dovoljno vremena da razmotre sve mogućnosti upisa i sa roditeljima na vreme odluče koji će fakultet upisati – istakao je Terzić.

U Kraljevu su se danas predstavile više škole i fakulteti iz Kragujevca, Beograda, Niša, Kosovske Mitrovice, državni, ali i privatni.

- Mislim da je ponuda velika, a nadam se da će i kompanija „Leoni“ koja prikuplja biografije svih onih koji žele da rade u ovom gigantu nemačke industrije uspeti da pronađe najbolje radnike u Kraljevu i da će, sa druge strane, svi vredni i radni ljudi dobiti priliku da rade i da pošteno zarade – izrazio je svoja očekivanja gradonačelnik Kraljeva.

Direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu Snežana Prelić navela je da su dolazak u Kraljevo kompanije „Leoni Srbija“ i potrebe koje oni imaju za zapošljavanjem radnika, bile i neposredni povod za organizaciju ovakvog sajma zapošljavanja.

- Hteli smo da sprečimo nemogućnost da se obezbedi dovoljan broj kadrova, visokoobrazovanih, ali i ostalih profila koji su potrebni kompaniji „Leoni Srbija“. Sajam je posetilo oko 1.500 učenika završnih razreda srednjih škola, a uputi za nezaposlena lica sa naše evidencije nezaposlenih dati su za oko 500 lica – rekla je Prelić.

- Ovaj sajam je sjajna prilika da na jednom mestu vidimo poslodavce i one koji traže posao. Školska uprava će kao i do sada biti most koji spaja privredu i obrazovanje - ocenila je Bojana Marinković, rukovodilac Školske uprave Raškog okruga.

Prema rečima dr Mileta Savkovića, dekana Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo, koji je bio jedan od organizatora sajma, već na prvom sastanku koji su imali sa kompanijom „Leoni“ došli su do zaključka da u gradu nema dovoljno kapaciteta da se odgovori na sve izazove i zahteve koji dolaze od kompanije „Leoni Srbija“.

- Zato je napravljena promocija inženjerske struke kroz ovakav Sajam obrazovanja – pojasnio je Savković.

Posle otvaranja sajma, prisutni su imali priliku da prisustvuju prezentacijama i radionicama koje su realizovali stručni saradnici kompanije Leoni, Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo Kraljevo i savetnici za planiranje karijere u filijali NSZ u Kraljevu.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments