Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. oktobar 2018.

Znaju li građani za pravo da od institucija traže informacije o, recimo, načinu trošenja para i znaju li za nameru države da oteža uvid u rad državnih organa, bila su pitanja za građane u uličnoj akciji koju je u Kraljevu danas podržao i – jedan Deda Mraz

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava građanima da imaju uvid u rad institucija koje se finansiraju njihovim novcem, ali najavljene izmene ovog zakona ukazuju na nameru države da javnosti oteža uvid u rad institucija. Koliko je važno da građani ostvare pravo da od institucija koje troše novac svih nas traže informacije o načinu trošenja para ili kako donose odluke, pitanja su zbog kojih je danas u centru Kraljeva održana ulična akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”

Građani koji su prilazili informativnom pultu da svojim potpisom podrže akciju, od Deda Mraza su na poklon dobijali antistre lopticu, a imali su i priliku da preko Deda Mraza institucijama pošalju pisma u kojima od njih traže određene informacije od javnog značaja. U pitanju je kampanja “Srbija do informacija”, a građani Kraljeva najviše su bili zainteresovani za načine trošenja novca iz gradskog budžeta, stranačko zapošljavanje, prolongiranje rokova rekonstrukcije nadvožnjaka u Ulici Zelena Gora, kao i za nedovoljnu transparentnost informacija o rekonstrukciji Trga srpskih ratnika, atletskog stadiona i Spomenika srpskim junacima, popularnog „Milutina“.

Grupa organizacija civilnog društva, između ostalih Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) podseća da je pravo javnosti da zna - važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon, dodao je, omogućavao je do sada građanima da saznaju mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. Međutim, Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je prošlog proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

- Skrećemo pažnju na te izmene zbog kojih ćemo, ako se usvoje, imati manja prava. Veliki sistemi, odnosno društva kapitala, koji su najveći budžetski korisnici i potrošači budžeta, poput Železnica Srbije ili Koridora Srbije ostaće van domašaja zakona. Po zakonu, nećemo moći da tražimo informacije od njih. Takav pokašaj ostavlja utisak da tu „nisu čista posla“, odnosno da se nešto krije – pojasnio je Dimitrijević.

Ukoliko nacrt zakona bude usvojen, kada institucija odbije zahtev, odnosno ne pruži traženu informaciju, a poverenik za informacije od javnog značaja kaže da je institucija obavezna da to uradi, institucija dobija pravo da ode na Upravni sud, a tražiocu informacije ostaje samo da kroz sudski postupak, koji može da traje i nekoliko godina, istraje u svom pravu.

- U pitanju je sužavanje naših prava, jer i Ustav Srbije jasno kaže da se garantovana ljudska prava ne mogu sužavati, već samo širiti. Pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja je temelj demokratije - ocenjuje Dimitrijević.

CRTA je deo grupe od oko 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija, među kojima su između ostalih Beogradski centar za bezbednosnu politiku,  Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija, koje su pokrenule nicijativu za odbranu prava javnosti da zna. 

U okviru kampanje “Srbija do informacija” ovakve ulične akcije organizovane su i u više drugih gradova u Srbiji – Prijepolju, Užicu, Valjevu, Smederevu, Somboru, Čačku, Nišu, Kragujevcu.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments