Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. novembar 2018.

Ona ima 35 godina i šestoro dece, a već četiri godine je udovica, sama vodi domaćinstvo, stara se o deci i obrađuje 15 hektara zemlje; a sada je prvi put  kao žena dobila podsticajna sredstva države i lokalne samouprave

Jelena Radenković iz Lađevaca jedna je od 15 poljoprivrednica u Kraljevu, koje su nedavno dobile po 250.000 dinara na konkursu za ekonomsko osnaživanje žena na selu. U dvorištu Radenkovića sve je pod konac. Pomoćne zgrade su pune, a u štali 42 grla, od čega 23 krave na muži.

Teško joj je, ali Jelena se ne žali, zato što, kaže, ima obavezu da kuću održi i da decu izvede na pravi put. I njena deca smatraju da je njihova majka veliki borac i majka heroj, a Lađevčani smatraju da je Jelena, zbog svega što radi - „žena zmaj“.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i Lidija Pavlović,  posetili su Jelenu Radenković u njenom domu u Lađevcima.

Nastojimo da što više novca obezbeđujemo za razvoj poljoprivrede i sela. Naredne godine ćemo dodatni novac obezbediti, kako bismo asfaltirali više puteva na seoskom području i kako bismo pomogli ljudima da ostanu na selu“, rekao je gradonačelnik Kraljeva, izrazivši svoje divljenje Jeleninoj upornosti i hrabrosti u borbi da svojoj deci obezbedi bolji život i sigurnu budućnost.

Videli ste kako izgleda Jelenin radni dan, dodao je:

Videli ste koliko koliko rano ustaje, jer treba brinuti o šestoro dece i o svim grlima stoke. Ona je žena heroj, žena koja uspeva sve da uradi i pravi dokaz da životne nevolje ne mogu naterati čoveka da posustane, jer ona mora da živi i radi za svoju decu“.

Jelena Radenković je pre četiri godine ostala bez supruga koji je tragično nastradao.

Ostala sam u kući sa šestoro dece. Imamo naših deset hektara, pet uzimamo u zakup i borićemo se da dokupimo još. Uz pomoć dece uspevam u svemu. Podsticajna sredstva mnogo znače, dobila sam 250 hiljada dinara, a konkurisala sam za traku za izđubravanje. To mi mnogo znači, jer ću imati više vremena da se posvetim deci“.

Lidija Pavlović, predsednica gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost ocenila je da je 3.750.000 dinara opredeljenih za ekonosmko osnaživanje 15 žena sa sela nisu velika sredstva, ali da su itekako značajna za poljoprivrednice, zbog čega će grad sredstva za ovu svrhu opredeliti i naredne godine.  

 Foto: Zoran Ljubojević

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments