Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. januar 2019.

Povodom obeležavanja  Svetskog dana obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine, danas je u sali Poljoprivredno-hemijske škole ''Dr Đorđe Radić'' održan javni čas na temu ''Ozelenjavanja obrazovanja''

Svetski dan obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine se obeležava povodom donošenja Deklaracije o životnoj sredini na Konferenciji Ujedinjenih nacija održanoj u Stokholmu 1972. godine. Navedenom deklaracijom se naglašava potreba obrazovanja o zaštiti životne sredine, sa ciljem da se u ljudima probudi svest o ekološkim problemima, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.

Na javnom času su govorili predstavnik Odseka za zaštitu životne sredine Ranka Mirković i  predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju ''Futura'' iz Beograda, a učestvovalo je oko 80 učenika Poljoprivredno-hemijske i Šumarske škole.

Predstavnica Odseka za zaštitu životne sredine je učenicima predstavila napore grada da se unapredi stanje u oblasti zaštite životne sredine i da se doprinese povećanju broja i uređenosti javnih zelenih površina, kao elementa smanjenja aerozagađenja grada.

Predstavnik Fakulteta za primenjenu ekologiju prof. dr Jordan Aleksić svoje izlaganje je započeo kratkim videom motivacionog govora Kena Robinsona.

Profesor je u svom izlaganju izneo potrebu reforme obrazovanja, koja zahteva ozbiljnu revoluciju sa industrijskog i proizvodnog modela u poljoprivredni model, što podrazumeva prilagođavanje obrazovnog sistema ljudima koje obrazujemo. Ukazao je na značaj obrazovanja u svim segmentima ekologije, jer se samo na taj način može doprineti potrebama savremenog društvenog razvoja u skladu sa prirodom. Profesor je naglasio da je čovek tvorac svog okruženja, a kako bi isto uredio u skladu sa principima održivog razvoja,  osnovni  preduslov predstavlja funkcionalno obrazovanje.

Dušan Jakovljević, predstavnik Fakulteta za primenjenu ekologiju, posebno je istakao do kakvih posledica po čoveka i prirodu može dovesti neznanje.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments