Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

25. januar 2019.

Ocenjujući da bi izgradnja MHE ugrozila biljni i životinjski svet na Goču, Savet Šumarskog fakulteta odbio je da zemljište izda u zakup privatnoj kompaniji koja je želela da na parceli napravi koridor za cevi za vodu, od vodozahvara do turbina

Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu odbio je da da u zakup zemljište na Goču jednoj privatnoj kompaniji za izgradnju mini-hidroelektrane. Za tu svoju odluku dobili su i podršku Saveta Univerziteta u Beogradu.

Prema pisanju medija, jedna privatna kompanija je, 2016. godine, na osnovu zaključka Vlade Srbije, a sa namerom da na Goču gradi postrojenje za vodozhvat, kupila od Republičke direkcije za imovinu 161 kvadratni metar zemljišta na toku Gvozdačke reke.

Ispostavilo se, međutim, da im je neophodno da u zakup od Šumarskog fakulteta uzmu zemljište za izgradnju koridora za cevi, kroz koje bi voda od vodozahvata dolazila do zgrade sa turbinama.

Ocenjujući da bi izgradnja mini hidrocentrale ugrozila biljni i životinjski svet na Goču, Savet Šumarskog fakulteta odbio je da pomenuto zemljište izda u zakup! Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu rekao je za RTS, da na Goču ima više od 130 izvora, oko 1. 500 vrsta pečurki, 129 vrsta ptica, 20 vrsta vodozemaca, 27 vrsta sisara i da će se, kako bi sprečili izgradnju mini-hidrocentrale u Specijalnom rezervatu prirode "Goč - Gvozdac", obratiti premijerki i predsedniku Srbije, nadležnim ministarstvima, gradu Kraljevu.

Zanimljiva je priča kako je Šumarski fakultet dobio na upravljanje imovinu od oko 3.700 hektara na Goču. Priča seže u 1903. godinu, kada je kraljica Natalija Obrenović studentima beogradskog Univerziteta poklonila oko 7.000 hektara zemlje u okolini Majdanpeka. Kako studenti, praktično, nisu mogli da prime poklon, jer nisu pravno lice, upravljanje imovinom dobio je Univerzitet u Beogradu.

Kada je posle Drugog svetskog rata počela masovna konfiskacija,  nove vlasti su od tih oko 7.000 hektara, Univerzitetu u Beogradu oduzele pravo upravljanja imovinom na oko 5.000 hektara. Umesto toga, Univerzitet je „u kompenzaciji“ dobio oko 3.700 hektara na Goču. Tu imovinu Univerzitet je ustupio na upravljanje Šumarskom fakultetu, a on ga i danas koristi kao nastavnu bazu sa, očigledno, ekološki osvešćenom upravom fakulteta, čiji bi postupak u ovoj situaciji mogao da bude primer drugima koji se boje da od privatnih investitora zaštite prirodu i planinske reke.

foto: Jelena Arsić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Obzirom da je ovo Srbija, ja bih se kladio da će gospodin privatnik iznaći način kako da ubedi Šumarski fakultet i potrebne ljude od "struke' u državnoj upravi da promene NE u DA jer je to u interesu građana, pardon, nekih građana.
    • Ime: Stanar