Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. februar 2019.

Na kraljevačkoj strani planine Goč žičare su prodate za namirivanje plata bivšim radnicima, a na banjskoj strani inspekcija je zbog sigurnosti skijaša naložila zatvaranje skijališta

Lepo skijalište za početnike i rekreativce, na padinama Goča iznad Vrnjačke Banje, taman što je postalo posećenije, zatvoreno je. Republička inspekcija čelnicima banje naložila je dodatno investiranje u opremu zbog veće sigurnosti skijaša, a pošto u opštinskom budžetu za to nema novca odlučeno je da do ispunjenja tih uslova nema skijanja.

Morali smo da reagujemo, jer nemamo gorsku službu spasavanja, sigurnosne ograde, specijalne sanke, mogućnost za dolazak i odlazak helikoptera u slučaju većih nesreća... Stoga smo odlučili da staze privremeno zatvorimo. Za bezbedno skijanje, produženje staza i skijaške sezone uz montažu sistema za veštačko osnežavanje potrebno je mnogo novca pa smo odlučili da raspišemo javni poziv za najam skijališta – objasnio je Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine.

Na poziv su se javile dve zainteresovane firme, jedna iz Beograda, a druga čak iz Atine.

- Za dodatno opremanje skijališta, zbog sigurnosti i produženja perioda skijanja uz izgradnju akumulacionog jezera, nabavku savremenog tabača staza, topova za veštačko osnežavanja staza, koje bi bile znatno duže od sadašnjih pet stotina metara potrebno je i do pola miliona evra. To je mnogo za opštinski budžet a skijanje u blizini je od velikog značaja za bogatiju ponudu brojnih banjskih hotela. Zato mislim da će se već u martu znati ko će na višegodišnji period dobiti pravo na upravljanje skijalištem, uz neophodno investiranje. Tako bi za sledeću zimu Vrnjačka Banja opet imala zimske sportove u turističkoj ponudi – kaže Dušan Radović, direktor sportskog centra u Vrnjačkoj Banji.

Skijanja već tri godine nema ni na suprotnoj padini planine Goč, nedaleko od Kraljeva. Stari ski-lift je demontiran kao i uspinjača i sve je prodato u staro gvožđe da bi se, shodno sudskoj presudi, namirile zaostale plate radnika. Ovo skijalište ostalo je i bez tabača za sneg, motornih sanki...

Da bi se to obnovilo i ova strana Goča ponovo bila privlačna naročito za decu kao i minulih godina iz kase grada Kraljeva je 76 miliona dinara uloženo u gradnju novog dečijeg paviljona. Uz pomoć Ministarstva za sport obezbeđeno je i 30 miliona dinara za nabavku i montažu novog ski-lifta.

U toku je izrada projekta, jer smo planirali produženje postojeće skijaške staze a tu se moramo dogovoriti i sa komšijama iz Vrnjačke Banje, jer bi onda delom ulazila i u njihovu teritoriju. No, to neće biti problem, ali pitanje je koliko će nam još novca biti potrebno da bi se i ovde obezbedio sistem za veštačko osnežavanje i ispunili najnoviji uslovi za bezbednost skijaša. Uz sve te nevolje nadamo se ipak da će i ova padina Goča ponovo biti skijalište, posebno za početnike, što je godinama bila pa je i dobila naziv „dečija planina” – kaže Ivan Milić, direktor ustanove Dečije odmaralište „Goč” u Kraljevu.

autor: M. Dugalić

izvor: "Politika"

foto: ilustracija - Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Verko

    Gost - Verko

    Niko se ne pita kako su nastali dugovi, ko ih je naoravio. U  normalnoj dr\avi proveri se imovina rukovodstva odrđene ustanove i to je pravi put. Često čujemo da je propalo lečilište u banji pa fabrke po Kraljevu a imovna karta bivših direktora pogotovu u nekretninama je na američkom nivou.Dobar deo njihje kupio i stanove po inostranstvu preveo na potomke i ponekad na rodbinu. Mislite da vredi ponovo da se ulaže a da se ne istraže uzroci propasti skijališta i naravno rezultati istrage!
    • Ime: Verko