Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. februar 2019.

Pre desetak dana, Jelena i Ivan Tot, stanari zgrade u Karađorđevoj 20, usprotivili su se orezivanju stabala ispred zgrade, nazvavši akciju čistim masakriranjem drveća, a danas su delom zadovoljni, jer su dobili i zvaničan dopis da akcija neće biti nastavljena

Kada su 6. februara radnici JKP „Čistoća“ Kraljevo duž početka Karađorđeve ulice (od Doma vojske Srbije do Karađorđeve 20) započeli orezivanje drveća usprotivili su se stanari zgrade ispred koje je raslo mlado drveće. Kraljevčanka Jelena Tot, koja je i administrator FB grupe „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“, kaže da su ona i suprug Ivan reagovali prijavom komunalnoj policiji i nadležnima u Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta

- Koordiniranom akcijom ovog javnog preduzeća i Odeljenju komunalne policije sprečeno je masakriranje drveća i u ostatku Karađorđeve ulice. U JP za uređivanje građevinskog zemljišta posebno su se starali o ovom drveću i šokirani su zbog ovakvog postupka. Čak su nam i radnici JKP Čistoća i sami govorili, tokom seče, da to tako ne ide, da je drveće već sečeno i da će istruliti -  kaže Jelena Tot.

U kraljevačkoj „Čistoći“ kažu da je u program koji je usvojen 31. januara, ušlo i orezivanje drvoreda u Karađordjevoj ulici, da je sve je urađeno u skladu sa propisima i da će se već na proleće ta stabla, odnosno orezano granje - razgranati i obnoviti se. Suština je, kažu, da nije to odluka direktora i samovolja, nego nešto sto je rutina.

Jelena i Ivan su, međutim, bili uporni i tražili i danas dobili izjašnjenje nadležnih u JP za uređivanje građevinskog zemljišta u kojem se, između ostalog, navodi da su Programom uređenja građevinskog zemljišta za ovu godinu opredeljena sredstva za održavanje zelenih površina i da je „Čistoća“ bila u obavezi da ispoštuje član 3. Odluke o komunalnom uređenju grada. To podrazumeva da u saradnji da JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Čistoća" donese programe održavanje i čišćenja javnih površina, obnavljanja i formiranja javnih površina i dekorisanja i uređivanja grada.

Grad Kraljevo kao prvi naručilac, ovo javno preduzeće kao drugi naručilac i JKP „Čistoća“ kao izvođač, sklopili su Ugovor o komunalnim uslugama koji se odnosi na realizaciju navedenih programa. Realizacija radova na orezivanju stabala predviđena je programom održavanja i čišćenja zelenih površina, bez precizno definisanih lokacija u gradu. Obaveza izvođača je da do 25. u mesecu dostavi dinamiku radova za naredni mesec, kojom se jasno definišu lokacije u gradu i vrste radova koje će se izvoditi. Uslov za realizaciju je saglasnost JP za uređivanje građevinskog zemljišta.

Izvođač radova dostavio je dinamiku radova za februar ove godine, kojom je pored radova na uklanjanju organskog i neorganskog otpada sa travnatih površina i grabuljanja lišča sa travnatih površina, predvideo i radove na formiranju kruna orezivanja na lokacijama u Jug Bogdanovoj, Ulici Miloša Velikog, Bosansko-hercegovačkoj i u Karađorđevoj ulici. Imajući u vidu da su stabla na navedenim lokacijama, osim u Bosansko-hercegovačkoj ulici (u Ribnici), u više navrata već tretirana orezivanjem, smatrali smo da nema potrebe za realizaciju navedenih radova i samim tim NISMO DALI SAGLASNOST na predmetnu dinamiku radova za februar, konkretno za poziciju formiranja kruna orezivanjem. Izvođač radova je, i pored toga, samoinicijativno, izveo radove na orezivanju određenog broja stabala u Karađorđevoj ulici. Radove je prekinuo kada smo u dnevniku radova evidentirali primedbu, uz konstataciju da usled samoninicijativne realizacije radova, bez odobrenja nadzornog organa, realizovani radovi neće biti fakturisani od strane JP za uređivanje građevinskog zemljišta navodi se u dopisu koji su potpisali rukovodilac tehničkog sektora Dušan Sretović i direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović.

U dopisu stoji i pojašnjenje da razloga za orezivanje nije bilo i zbog toga što je, kada su u Karađorđevoj ulici rekonstruisani trotoari, ekipa inženjera JP za uređivanje građevinskog zemljišta, kako se u dopisu navodi, „uložila ogroman trud da ne dozvoli seču tih stabala, već je svako ponaosob uokvireno kockom i tako zaštićeno od nesavesnih vozača, koji su do tada svoja vozila parkirali neposredno uz stablo“.

Jelena Tot je pozvala sugrađane da kada primete nešta slično, izađu i pitaju radnike od koga su dobili nalog za seču drveća i da se svakako odmah obrate JP za uređivanje građevinskog zemljišta i komunalnoj policiji.

- Mi koji smo ovo prijavili nećemo još dugo imati senku mladog drveća da nas štiti leti od južnog sunca, niti taj preko potrebni prirodni i prelepi generator kiseonika, ali građani od Karađorđeve 20, pa naviše - hoće. Pokušajte, vredi! -  poručila je Jelena, zadovoljna što neće biti seče/orezivanja ni u ostatku Karađorđeve ulice, niti u Jug Bogdanovoj i u Ulici Miloša Velikog..

            M.M.D.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - ljubisa jovasevic

    Gost - ljubisa jovasevic

    pa pogledajte kvalifikacije direktora JKP Cistoca, da vidimo sta radi i kako sa parkingom a onda i ne cudi sto unistava drvece po Kraljevu. Mogao bi to da radi na svojkoj dedovini po sumama oko Raske 
    • Ime: ljubisa jovasevic