Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. mart 2019.

Od 106 mikro i malih preduzeća koja će uz podršku Evropske unije nabaviti opremu vrednu više od dva miliona evra, unaprediti proizvodnju i kvalitet proizvoda i otvoriti nova radna mesta, četiri iz Kraljeva dobiće ukupno 97.000 evra

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i Kristijan Danijelson,  generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji uručili su danas u Kraljevu sertifkate o bespovratnoj pomoći u vrednosti od skoro 1.4 miliona evra za 68 mikro i malih preduzeća koje će Evropska unija podržati preko razvojnog programa EU PRO.

Sa teritorije grada Kraljeva, bespovratnu pomoć EU koja podrazumeva da i ova preduzeća urade nešto za svoju društvenu zajednicu dobila četiri preduzeća: „Trijumf Stanić“ iz Kovača, „Porto tim“ iz Mataruške Banje, „Bosnić nameštaj“ iz Žiče i „Galant plus“ d.o.o.

Pogledajte kadrove sa današnje dodele: 

Mikro, mala i srednja preduzeća treba da budu okosnica razvoja zdrave srpske ekonomije kao što su u  zemljama Evropske unije ona kičma održive privrede i razvoja”, rekla je ministarka Joksimović, prilikom dodele sertifikata preduzećima iz Zlatiborskog, Kolubarskog, Mačvanskog, Moravičkog, Podunavskog, Pomoravskog, Rasinskog, Raškog, Topličkog i Šumadijskog okruga.

Vlada Srbije je rešena da ovaj period pre punopravnog članstva Srbije u EU, kada su nam dostupna sredstva, razni programi i mogućnosti, iskoristimo na najbolji mogući način da razvijamo ne samo našu ekonomiju, već da idemo u pravcu održivog razvoja“, dodala je Joksimović.

Ona je navela i da je važno biti uporan i ne posustati pred preprekama i da ne treba govoriti kako Srbija ne treba da bude u EU, jer „i oni imaju probleme“.

EU je klub država koje su pokazale da zajednički interesi država i zajedničko oblikovanje politika donose mir, prosperitet i bolji život“, kazala je Joksimović.

Ukupno 106 preduzetnika, mikro i malih preduzeća koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, ali i informacionim tehnologijama i drugim privrednim delatnostima dobiće bespovratna sredstva za nabavku opreme koja će doprineti većoj produktivnosti, lancu vrednosti lokalnih dobavljača, poboljšanju kvaliteta i asortimana proizvoda i, najvažnije, otvaranju novih radnih mesta.

Programi poput  ovog, koji sprovodimo zajedno sa Vladom Srbije, daju konkretne rezultate i znače ekonomski razvoj. Vi imate priliku da ispunite svoje snove kao i da zaposlite ljude i da se postarate da i vaše zajednice žive bolje“, rekao je, čestitajući izabranima u ovom programu, Kristijan Danijelson, generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji..

On je dodai da su dobili šansu koja predstavlja mogućnost za ispunjavanje snova, čije će ostvarenje doprineti prosperitetu.

Ovo je veoma značajan program od 25 miliona evra, a ono što treba izvući iz ovog projekta jesu uspešni primeri na koje treba da se ugledamo i da ih primenjujemo u ostalim oblastima“, poručio je Danijelson.

Uspešnim sprovođenjem ovog projekta Evropska unija će pomoći da ukupno 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i otvori nova radna mesta, dopinoseći tako unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u Srbiji. Kroz projekat će se uz podršku Evropske unije nabaviti oprema za mikro i mala preduzeća vredna više od dva miliona evra.

Čestitajući preduzećima gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić, je istako da pored četiri projekta podrške preduzećima, kroz EU PRO progam, Evropska unija u Kraljevu podržava i važne projekte u oblasti infrastrukture.

U Kraljevu se predstavilo preduzeće Ivko Knits iz Blaca koje će kroz bespovratna sredstva Evropske unije u visini od 50.000 evra nabaviti savremene mašine za vez.

Prema rečima direktora ovog preduzeća za proizvodnju pletenih odevnih predmeta, Miloša Ivkovića, osim uspeha preduzeća najvažnije je da su dobre komšije koje zapošljavaju sugrađane i pomažu zajednicu.

Elmedina Ćosović vlasnica proizvodno trgovinske radnje „A La Turka“ iz Novog Pazara je istakla da je ovakav vid pomoći kroz davanje bespovratnih sredstava izuzetno značajan za mlada preduzeća koja ne mogu lako da dobiju kredite. Kako je rekla, podrška Vlade Srbije i Evropske unije će pomoći da stvori održiv posao za svoju porodicu.

Predstavnici preostalih 38 preduzeća ugovore su potpisali u Bujanovcu 22. februara ove godine u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija, koji je i danas u Kraljevu prisustvovao dodeli sertifikata i potpisivanju ugovora.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments