Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. mart 2019.

Kako smanjiti štete koje na putevima prouzrokuje divljač: stradaju ljudi, životinje i automobili, štetu uglavnom plaćaju lovačka udruženja kao korisnici lovišta, kada je broj takvih saobraćajnih nezgoda u Srbiji na godišnjem nivou - nekoliko hiljada

U okviru naučno-istraživačkog projekta „Uticaj saobraćaja i saobraćajne infrastrukture na intenzitet šteta na divljači i od divljači na teritoriji centralne Srbije”, u Šumarskoj školi u Kraljevu je održana je treća radionica sa ciljem pokušaja rešavanja problema šteta nastalih u saobraćaju koje prouzrokuju divljač i učesnici u saobraćaju. Prve dve radionice, organizovane u prethodnom periodu u Mladenovcu i Jagodini bile su veoma posećene od strane lovnih radnika grada Beograda, Kolubarskog, Pomoravskog, Nišavskog, Zaječarskog i Šumadijskog okruga.

Na poziv Šumarske škole „Kraljevo“, nosioca projekta koji finansira Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, okupili su se lovni radnici iz Raškog, Moravičkog i Rasinskog okruga. Ciljevi radionice su bili da se iznesu najveći problemi sa kojma se susreću lovačka udruženja i da se istovremeno dođe do rešenja koje će umanjiti troškove, kako korisnika lovišta, tako i upravljača motornim vozilima u Srbiji.

U poslednjih nekoliko godina sve su učestalije saobraćajne nezgode (čak nekoliko hiljada godišnje), pa samim tim rastu i štete u saobraćaju izazvane kretanjem divljači na saobraćajnicama, a jedan od glavnih faktora predstavlja povećanje gustine populacija divljači u pojedninim delovima Srbije.

- Na učestalost saobraćajnih nezgoda utiče i gustina saobraćajnica, frekventnost vozila, nepoštovanje saobraćajnih propisa od strane vozača i slično. Utvrđivanjem kritičnih tačaka saobraćajnica, kao i preventivnim delovanjem na učesnike u saobraćaju, korisnike lovišta i upravljača putevima, može se uticati na smanjenje saobraćajnih nesreća. Da bi se utvrdio obim i vrednosti šteta, kao i frekventnost divljači na delovima saobraćajnica, potrebno je stručno praćenje i evidencija ovakvih situacija – ističe rukovodilac projekta, master inženjer šumarstva Vladimir Stojnić, nastavnik u Šumarskoj školi.

Prema rečima našeg sagovornika, kada je u pitanju sitna divljač (zec, lisica, jazavac...), štete su najčešće minimalne i bez posledica po vozača. Međutim, kada je u pitanju krupna divljač (srna, divlja svinja, jelen), tada dolazi do većih materijalnih šteta, a nekada i sa telesnim povredama ili čak smrtnim ishodom vozača. Korisnici lovišta se tada često sreću sa ustanovljenom sudskom praksom, gde se većina slučajeva tretira podjednako, odnosno najčešće na štetu korisnika lovišta. Izrečene presude su u novčanim iznosima koja dovode u pitanje dalji opstanak lovačkih udruženja. Korisnici lovišta, su u više navrata, na stručnim skupovima iznosili probleme iz ove oblasti, gde su navodili različita tumačenja pravnih propisa iz ove oblasti, pa se nametnula i potreba za bližom analizom problema vezanih za saobraćaj i lovstvo.

Projekat ima za cilj da se ustanove ključni problemi i predlože mere za sprečavanje šteta na divljači i od divljači, kao i da se otklone eventualne pravne nedoumice korisnika lovišta i učesnika u saobraćaju. Projektne aktivnosti se  realizuju na području centralne Srbije u toku ove godine, a najvažnije aktivnosti odnose se na: evidencije šteta od divljači u saobraćaju; mapiranje i opis lokacija evidentiranih šteta; prikaz sezonske i dnevne migracije krupne divljači (srna i divlja svinja); predlog modela obeštećenja korisnika lovišta i učesnika u saobraćajnoj nezgodi; predlog mera za sprečavanje šteta na divljači i od divljači u saobraćaju i organizovanje radionica na temu „Divljač i saobraćaj“.

            Milan Žarković, master inženjer šumarstva, nastavnik

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments