Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. mart 2019.

U prelivnik vodozahvata koji koriste 54 kuće u selu Pečenog, neko je ubacio, kako meštani pretpostavljaju, mešavinu nafte i ulja, ali zagađenu vodu, na svu sreću, niko nije koristio, jer nije nije dospela u veći bazen iz kojeg odlazi u domove

U vodozahvat Debeljačka mala, o čijem se održavanju stara Saša Vukadinović iz Pečenoga, vode je bilo za trećinu ukupne zapremine. Kada je Saša juče oko 16 časova došao do pumpne stanice, primetio je tečnost, koja je, pretpostavlja, mešavina nafte i ulja. Zbog toga nije uključio motor koji bi tu zagađenu vodu „dobacio“ do većeg bazena iz kojeg voda otiče potrošačima u okolnim domaćinstvima.

- Dolazim do pumpne stanice kada nestane vode, obično mi jave oni čije su kuće na višim kotama. Zato sam i juče došao ovde i prvo sam osetio miris nafte i ulja. Nisam odmah uočio tu tečnost, jer je voda prekrivena celofanom i paletama, ali kada sam to pomerio, video sam da nešto, verovatno ulje i nafta, „pene“ po vodi – kaže Saša Vukadinović.

Da pomogne da se prljava voda izbaci iz bazena danas je došla i meštanka Olga Debeljak.

- Mi koristimo samo tu vodu koja je sada zagađena, pa smo primorani da vodu donosimo od rođaka iz sela – kaže Olga, koja ističe da i ne pretpostavlja ko je mogao da zagadi rezervoar sa vodom, jer to „niko pametan ne bi trebalo ni da pomisli da uradi“.

Čitava Debeljačka „mala“ koristi ovaj vodovod, pa nas sve muči pitanje ko je ovo mogao da uradi, saglasan je i meštanin Jovan Milošević koji, takođe, tvrdi da ništa i nikoga nije video:

- Neko sam sebe ugrožava ili nije normalan! Pre dve-tri večeri ovde je bilo i paljevine, prošle godine isto. Neko sve ovo radi iz inata, ali ne mogu da shvatim zašto kada svima nama treba ta voda.

Ne postoji šansa, kažu meštani, da je "prljava voda" došla sa viših kota, a kao dokaz da je tečnost ubačena navode i to što je prelivna cev bila masna, i sa spoljašnje, i sa unutrašnje strane (unutar pumpne stanice), a vrata su bila zatvorena. Jedan broj okolnih domaćinstava direktno je vezan za ovaj vodovod (bez prepumpavanja), a drugi indirektno koriste tu vodu (sa premumpavanjem), ukupno 54 kuće. Zbog toga je događaj prijavljen policiji i inspekcijama, a jutros su dolazili i iz nadležni iz Zavoda za javno zdravlje koji su uzeli vodu za uzrokovanje.

- Bazen je ispan hlorom, ponovo je opran i čekamo da u utorak sredu dobijemo izveštaj. Uzorkovanje i analiza su bili besplatni, jer nadležni žele da nam pomognu – pojašnjava Milorad Jovanović, član Mesnog odbora Pečenoga, koji naglašava da ne postoji šansa da je sve ovo moglo da se dogodi pukom slučajnošću i da se nešto slično ranije nije dešavalo.

Ipak, kako saznajemo, voda koju meštani sa ovog zavata koriste i nije zvanično voda za piće, već samo sanitarna, a pitanje je koliko je, (nevezano za ovaj događaj čiji će počinioci ili počinilac, nadamo se, uskoro biti otkriveni) po kraljevačkim selima onih koji piju vodu koju, zvanično, ne bi smeli da koriste?

                           M. M. D

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments