Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. april 2019.

Petnaestogodišnji Vasilije Batačanin iz Kraljeva od svoje dvanaeste godine pravi srednjovekovne oklope, a zbog hobija od kojeg ima i zaradu morao je da savlada krojački, kovački i sarački zanat, ali i da se sa žarom posveti učenju - istorije

Uprkos tome što oklopi za srednjovekovne ratnike retko kome trebaju, njih već tri godine pravi petnaestogodišnji Vasilije Batačanin iz Kraljeva. Vasilije pohađa Mašinsko-tehničku školu u Kraljevu, gde uči da radi na kompjuterski upravljanim mašinama, a titulu najmlađeg oklopara u zemlji stekao je zato što se tim zanatom bavi od svoje 12. godine. Za to je morao da savlada krojački, kovački i sarački zanat.

Nekada sa mehom, danas sa usisivačem. Vasilije koristi još nekoliko modernih aparata, ali način izrade oklopa je, kaže, isti kao u srednjem veku. Trudi se da stoji kao najbolje skrojeno odelo.

- Kao što, recimo, prst ima svoju anatomiju, tako mora da ima i oklopna rukavica. Da bi prsti mogli da se savijaju - objašnjava Vasilije.

Prvi heroj i inspiracija bio mu je Miloš Obilić. Strip o njemu poklonio mu je otac. Od osme godine deo je i Svebor družine „Sveti knez Lazar“ iz Kraljeva, čije članove oprema.

- Ko god je video oklope, bio je oduševljen kako Vasilije radi. S obzirom na njegove godine, to je zaista fantastično. Jer, ako nešto uradi i ne dopadne mu se, on će to da rasturi i da krene ispočetka, sa istim žarom - kaže Draško Živanović, član Svebor družine „Sveti knez Lazar“ iz Kraljeva.

U radionici je Vasilije kada god nema školskih obaveza, kroji, šije kožu, kuje, ali i uči - istoriju.

- Kada bih sabrao svoje vreme koliko sam istraživao i učio, i koliko sam radio, mislim da sam duplo više učio i istraživao nego radio. Svakako ne možemo uklopiti jedan deo koji je recimo sa početka 14. veka i onaj koji je iz kasnog 14. veka – bila bi greška - navodi Vasilije.

- Spojio je nešto što voli i nešto od čega može da zaradi i da mu to bude neka dodatna zarada, samim tim nije na ulici. Odličan je učenik, primeran je - ponosna je Vasilijeva majka Marina Batačanin.

- Škola je na prvom mestu. Sad, nema popuštanja. Svakako mislim da će to biti posao, a da će ovo ostati hobi. Mada, nikad se ne zna, videćemo -  kaže mladi oklopar.

Pravi Vasilije i oklop za sebe. Oklop ratnika iz 14. veka. Nedostaju mu još štitnici za noge i oklopne cipele, ali, kaže, biće gotove do festivala u srednjovekovnom gradu Magliču u maju.

pripremio Nemanja Jakovljević

izvor: tekst i foto RTS

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments