Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. april 2019.

Preduzetnice koje se bave prozvodnjom tekstila, hrane, nakita, suvenira, rakije, kolača, predstaviće se na dvodnevnom sajmu ženskog preduzetništva, prvog takvog na teritoriji Raškog okruga, koji će uz izložbeni, imati i prodajni karakter

Prvi sajam ženskog preduzetništva u Kraljevu održava se 12. i 13. aprila u svečanoj sali Gradske uprave, oba dana od 9 do 18 časova, a njegovo svečano otvaranje biće upriličeno sutra (petak, 12. april) u 12 časova. Na današnjoj konferenciji za novinare predsednica gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva Lidija Pavlović rekla je da je ovo prvi takav sajam na teritoriji Raškog okruga, a da će, među 30 učesnica, osim žena iz Kraljeva biti i žene iz Raške i Vrnjačke Banje, kao i dve preduzetnice iz Makedonije.

Zahvaljujući saradnji kraljevačkog Saveta za rodnu ravnopravnost sa udruženjem „Vešta žena“ iz Makedonije, makedonska manifestacija „Vešta žena“ biće priređena u Kraljevu u  subotu.

- Na sajmu koji neće biti samo izložbenog, već i prodajnog karaktera, predstaviće se preduzetnice koje se bave prozvodnjom tekstila, kolača, nakita, suvenira. Ženska kreativnost i preduzetnički potencijal, i kod nas i u inostranstvu, predstavljaju neiskorišćen izvor ekonomskog rasta, zbog čega je važno podržati žensko preduzetništvo – istakla je Pavlović.

Ona je ocenila da je ženama u biznisu lakše da opstanu ako su umrežene, ako razmenjuju iskusvo i informacije.

- Postoje fondovi preko kojih se finansiraju mikro i mala preduzeća, pokretanje biznisa, i u preduzetništvu i u poljoprivredi. Smatramo da preduzetnice, ali i poljoprivrednice, nisu dovoljno informisane, a često je najvažnije za uspeh u biznisu u pravo vreme na pravom mestu – smatra predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost u Kraljevu.

Ovaj savet sajam organizuje zajedno sa Udruženjem poslovnih žena „Ilinka Ilić” iz Kraljeva, uz podršku Udruženja Makedonaca u Kraljevu i Udruženje „Vešta žena“ iz Severne Makedonije. Manifestacija „Vešta žena“ biće takmičarskog duha. Žene će se takmičiti u pripremanju slatkih i slanih jela, a nakon toga biće priređena i izložba pripremljene hrane.

Lidija Pavlović dodale je da joj je žao što nisu uspeli da animiraju još više žena da se uključe:

- Shvatila sam koliko se žene boje da se predstave ili nemaju dovoljno vremena za to, iako statistika u Srbiji pokazuje da 34 odsto privatnih preduzeća vode žene – kaže Pavlović, dodajući da žene koje ne rade ili su ostale bez posla, treba da daju sebi šansu i da kroz aktivne mera zepošljavanja, konkurišu za bespovratna sredstva koje im od država daje kako bi pokrenule spostveni biznis.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments