Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. april 2019.

Nije reč o regionalnoj deponiji,  već o pogonu za reciklažu gde će iz Kraljeva, ali i iz Raške, Vrnjačke Banje, Trstenika i Paraćina, stizati otpad koji će se prerađivati, a od toga će Kraljevo imati koristi, ne i ekološko zagađenje, tvrde nadležni

 „Nije reč o klasičnoj deponiji, jer ovde neće stizati organski otpad, nego onaj koji je podložan reciklaži, znači odbačen aluminijum, plastika, papir, gvožđe...”, tvrdi Vukoslav Konjikušić, koji je u kabinetu gradonačelnika Kraljeva zadužen za infrastrukturna pitanja. On nam je još objasnio da se godinama govorilo, ali je tek 2014. formirano zajedničko preduzeće za upravljanje otpadom pod nazivom „Region Kraljevo”. U skupštini tog preduzeća su predstavnici Kraljeva, Raške, Vrnjačke Banje, Trstenika i Paraćina, gradova koji bi u Kraljevu gradili taj zajednički reciklažni centar.

U toku je izrada studije opravdanosti projekta, koji radi francuski projektantski biro „Seureka”, a o trošku francuske vlade. Ta studija, vredna 564.000 evra, trebalo bi da bude završena do kraja ovog leta. Posle toga sledi izbor lokacije na području Kraljeva, a za sada su, od predlaganih desetak, odabrane dve pa će se odlučivati između prostora u blizini sela Vitanovca i Zmajevca. Sve to moraju da potvrde i stručne procene, a i skupštine pomenutih lokalnih zajednica. Očekujemo da građani Kraljeva, kao i u drugim sredinama, budu protiv toga da ovde stiže otpad iz drugih gradova ili da se u blizini njihovih naselja podigne taj reciklažni centar. Stoga i ponavljam da nije reč o regionalnoj deponiji. Radi se o pogonu za reciklažu gde će iz kraljevačkih naselja, ali i s područja pomenutih opština, iz njihovih reciklažnih dvorišta, ovde stizati otpad koji će se u toj pravoj fabrici prerađivati. Od toga će Kraljevo imati koristi u pogledu prodaje prerađenog otpada i novih radnih mesta. Nema, naravno, organskog smeća i nema opasnosti od ekološkog zagađenja – tvrdi Konjikušić.

Procenjuje se da će biti potrebno od tri do pet godina za kompletnu realizaciju projekta i da to neće moći da bude ostvareno bez pomoći iz pristupnih fondova Evropske unije jer su potrebna ulaganja od oko 30 miliona evra.

Ali ovaj projekat se mora ostvariti jer zajedničko upravljanje otpadom omogućilo bi znatno smanjenje i količina sadašnjeg smeća na pojedinačnim gradskim deponijama, zbog čega svaki od pomenutih gradova ima problema. Tu je uglavnom reč o smetlištima, a ne o modernim objektima za odlaganje otpada, i to ograničenog kapaciteta. Sada, primera radi, kraljevačko javno preduzeće „Čistoća” svakodnevno iz 1.860 kontejnera prikuplja i odvozi oko 80 tona raznog smeća, a tokom letnjih meseci ta količina dostiže čak 120 tona pa na postojećoj deponiji u dogledno vreme više neće biti mesta.

Pored znatnog ulaganja u izgradnju pomenutog modernog centra čitav proces reciklaže, dakle i smanjenja otpada na deponijama, neće biti moguće ostvariti bez angažovanja komunalnih preduzeća kako kad je reč o edukaciji stanovništva, tako i kod podele opreme građanima zarad selekcije otpada u svakom naselju.

tekst i foto: Miroljub Dugalić

izvor: "Politika"

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Protiv

  Gost - Protiv

  Bogami nece ni u Zmajevac. Nek se iz Kraljeva reciklira kod drugih. Neka uzmu sve pare. Zdravo!
  • Ime: Protiv
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Nikola, velika je razlika od našeg kraljevačkog do smeća pola Srbije.
  • Ime: Stanar
  • Gost - Nikola

   Gost - Nikola

   Očigledno ne čitate tekst.. Bilo kakav odgovor dežurnom kritizeru je besmislen! Moramo se rešiti ove divlje deponije i cela moja Dositejeva smrdi o leti se ne može disati. 
   • Ime: Nikola
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Još jedna kolosalna investicija u našem gradu, pola Srbije će investirati svoje djubre u naš grad.
  • Ime: Stanar
  • Gost - Nikola

   Gost - Nikola

   To nije investicija, to e obaveza, ono što sad imamo pored Morave je ekološka bomba. Ta se mora rešavati ili imate plan da smeće koje sami pravimo možemo na neki način bolje preraditi ili odložiti. 
   • Ime: Nikola