Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. maj 2019.

Mere aktivne politike zapošljavanja precizirane su danas potpisanim sporazumom između grada Kraljeva i filijale NSZ, a podrazumevaju programe javnih radova, stručne prakse i podsticaje preduzetništvu, tj. programe samozapošljavanja

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i direktorka kraljevačke filijale Nacionalne služba za zapošljavanje (NSZ) Snežana Prelić potpisali su danas Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu.

Prema rečima direktorke Prelić, odlukom ministra za rad i zapošljavanje, u drugoj polovini aprila ove godine odobrena su sredstva za sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja, koje je NSZ opredelila zajedno sa gradom Kraljevom i učestvuje sa 49 odsto u ukupnom iznosu izdvojenih sredstava

- Od izdvojenih 12.600.000 dinara zajedničkih sredstava, 49 odsto su sredstva NSZ, a 51 odsto sredstva grada Kraljeva. Mere aktivne politike zapošljavanja koje su ovim sporazumom, a pre svega lokalnim planom zapošljavanja grada Kraljeva, predviđene, jesu programi javnih radova, program stručne prakse i podsticaj preduzetništvu, tj. programi samozapošljavanja – pojasnila je direktorka Prelić.

U aktivne mere koje se sprovode zajendičkim sredstvima grada i NSZ, biće uključeno oko 70 lica, a opredeljena su i sredstva gde će NSZ biti isključivo tehnička podrška, a grad će sam finansirati program stručne prakse. Za sve ove programe i mere biće objavljeni javni pozivi u toku ove ili naredne nedelje, pa je direktorka Prelić pozvala sva zainteresovana lica i poslodavce koji žele da konkurišu za program javnih radova da se upoznaju sa tekstom javnog poziva na sajtu Nacionalne službe i Oglasnoj tabli grada Kraljeva.

- Jedan od prioriteta politike zapošljavanja i u ovoj godini jeste uključivanje i podsticaj pre svega teže zapošljivim kategorijama, samim tim i podrška regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja, a ovakvi sporazumi su upravo i rezultat predviđenih planova za ovu godinu – ocenila je Prelić, izrazivši nadu  da će krajem godine moći da se pohvale značajnim i zajedničkim rezultatima vezanim za politiku zapošljavanja i smanjenjem nezaposlenosti.  

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić priznaje da je najveći problem Kraljeva nezaposlenost  i da je ove godine za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja u gradskom budžetu predviđeno ukupno nešto više od 13 miliona dinara.

On je podsetio na to da je pre nekoliko nedelja grad potpisao ugovor sa nemačkom organizacijom HELP, kako bi kraljevačkim privrednicima pomogao da kupe opremu neophodnu za nova zapošljavanja:

- Nadamo se da će sredstva kojima sa kraljevačkom filijalom NSZ sufinansiramo stručnu praksu, javne radove i samozapošljavanje doprineti da 70 Kraljevčana dobije posao i da će neki od njih ostati da rade u tim preduzećima i na neodređeno vreme – istakao je gradonačelnik Kraljeva, ocenjujući da grad mora da pomogne studentima koji su završili fakultete ili đacima koji su završili srednje škole, da da započnu svoj radni vek nakon što završe škole i fakultete, a ne da čekaju pet, deset, ili petnaest godina na evidenciji NSZ.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments