Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

27. maj 2019.

I duž puta Kraljevo – Sokolja – Goč, koji je dug 30-ak kilometara i pruža se duž tri planinske reke, nesavesni bacaju otpatke, iako je veći deo planine specijalni rezervat prirode sa endemskim vrstama biljaka i životinja

Da živimo u čistijem okruženju i mi bismo bili zdraviji. Najveći krivci za veliku zagađenost su fabrike, stara vozila, toplane... Ali i mi, pojedinci. Od 5.000 tona otpada koliko se svakodnevno odlaže, gotovo polovina završi u prirodi, na divljim deponijama, uz reke i izletišta. Nisu pošteđeni ni rezervati prirode kao što je Goč kod Kraljeva.

Na svega nekoliko kilometara od centra Kraljeva počinje uspon na Goč. Priroda je živopisna, sa listopadnim i četinarskim šumama, ali njenu lepotu narušava otpad, plastična ambalaža i limenke pored puta.

Put Kraljevo – Sokolja – Goč, dug je 30 kilometara i pruža se duž tri planinske reke. I tu se bacaju otpaci – iako je veći deo planine specijalni rezervat prirode sa endemskim vrstama biljaka i životinja.

Specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac prostire se na 4.000 hektara. Meštani iz planinskih sela tvrde da se otpad baca i van puteva, u korita reka i potoka, a sve češće i duboko u šumi gde ima i divljih deponija.foto: Pixabay

A moglo bi i drugačije. Aluminijumske limenke, na primer, mogu da se prodaju – kilogram za 60 dinara. I veoma su tražene. Ako ostanu u prirodi razlažu se od 80 do 200 godina.

"Prvo, učiniće jednu korisnu stvar za prirodu, za ekologiju. Drugo, ima finansijski efekat, kakav - takav. Bolji je nego ništa", kaže Milovan Milovanović, direktor preduzeća "Bakar plus".

Bacajući otpad, naši građani godišnje bace oko pet miliona evra, podaci su Evropskog pokreta u Srbiji. U Evropi se reciklira i do 40 odsto otpada, a u Srbiji jedva 10 procenata.

pripremio Ratko Bečki

izvor: RTS

naslovna fotografija: Jelena Arsić - jezero na banjskoj strani Goča

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments