Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

31. maj 2019.

Danas su dodeljeni ugovori na osnovu kojih sutra (1. juna) počinje realizacija 13 projekata sa četvoromesečnim angažovanjem 95 teže zapošljivih osoba i još osam projekata koji će angažovati 24 osobe sa invaliditetom

U kraljevačkoj filijali NSZ danas su uručeni ugovori za realizaciju i sprovođenje 21 projekta javnih radova za 19 poslodavaca u Kraljevu, od kojih dva poslodavca imaju po dva projekta. Dragan Jakovljević, član UO NSZ, pohvalio je saradnju lokalnih samouprava na celoj teritoriji koju pokriva filijala Kraljevo (Kraljevo, Raška i Vrnjačka Banja) i podsetio da je u sklopu aktivnosti Nacionalnog akcionog plana koji je Vlada Srbije usvojila krajem prošle godine – preko NSZ opredeljeno 17 miliona dinara za projekte javnih radova.

- Potrudićemo se da ovom kraju izađemo u susret i iz rebalansa obezbedimo sredstva za realizaciju programa javnih radova za još jedan određeni broj osoba sa invaliditetom – kaže Jakovljević.

Snežana Prelić, direktorka kraljevačke filijale NSZ istakla je da su u pitanju pretežno projekti koji se odnose na održavanje i zaštitu životne sredine i prirode, socijalne zaštite i humanitarnog rada i održavanja i obnavljanja javne infrastrukture.

- Ovo su isključivo sredstva finansirana od strane Nacionalne službe za zapošljavanje - 13,5 miliona dinara, a 3,5 miliona dinara su budžetska sredstva iz budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom – pojasnila je Prelić, dodavši da 1. juna startuju svi projekti javnog rada kroz koje će privremeno, tokom naredna četiri meseca, posao imati 119 osoba.

Direktorka filijale dodala je da se putem javnih radova ne angažuju samo teže zapošljiva lica, osobe u stanju socijalne potrebe ili sa invaliditetom, već da projekti javnih radova imaju društvenu korist i lokalni značaj za određenu sredinu.  Zato su, kazala je, kroz projekte javnih radova i prepoznate ustanove i javna preduzeća koja imaju problem sa ljudskim resursima, pre svega preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću, kao i ustanove koje se bave zdravstvenom zaštitom, a oni su i dobili pravo na angažovanje najvećeg broja lica i najviše finansijskih sredstava.

Prelić je podsetila da su na sajtu NSZ i na zvaničnom sajtu Gradske uprave danas objavljena tri javna poziva za projekte koje će zajednički sufinansirati lokalna samouprava i NSZ. U pitanju su konkursi za stručnu praksu, javne radove i za samozapošljavanje, pa je direktorka filijale NSZ Snežana Prelić pozvala poslodavce i nezaposlene da konkurišu.

Dr Goran Kostić, v. d. direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Agens“ iz Mataruške Banje istako je da oni već godinama imaju odličnu saradnju sa filijalom NSZ u Kraljevu, a da će ove godine kroz javne radove angažovati petoro nezaposlenih: terapeute sa srednjom i višom školom, medicinsku sestru i spremačicu.

- Nama to puno znači, jer podiže kvalitet rada naše zdravstvene ustanove, a znači i pacijentima, posebno onima koji ne mogu da dođu i da iskoriste ambulantnu fizikalnu terapiju kod nas, jer ćemo ovako biti u prilici da ih posetimo kod njihovih kuća i pružimo im odgovarajuću negu – rekao je Kostić, dodajući da je mnogo onih koji su ranijih godina bili angažovani kroz javne radove, a da su kasnije dobili stalno zaposlenje u „Agensu“.

Mirko Nenadić, sekretar Udruženja paraplegičara Raškog okruga istakoa je da od 2016. godine njihovo udruženje za javne radove, a ove godine su konkurisali za tri osobe sa invaliditetom. U pitanju su osobe koje imaju završenu srednju, višu školu i fakultet:

- Oni će se baviti izradama baza podataka o potrebama osoba sa invaliditetom na nivou grada Kraljeva. Po završetku projekta javnih radova sačinićemo statistički izveštaj, po osnovu kojeg ćemo kasnije aplicirati na konkursu Minsitarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Prijavićemo se projektom kojim ćemo pokušati da rešimo što više problema na koje nailaze osobe sa invaliditetom u Kraljevu – pojasnio je Nenadić.

Ivica Bogojević, direktor JKP „Čistoća“ Kraljevo naveo je da su projekti javnih radova važni za vitalnost tog preduzeća i da oni uvek konkurišu za angažovanje teže zapošljivih osoba.

- To je zato što mi obavljamo delatnost kojoj takva lica mogu dosta da doprinesu. Konkurišemo svake godine, tražeći lokacije koje nisu predviđene za uređivanje i sa tako angažovanim ljudima i drugim našim stručnjacima trudimo se da ulepšamo grad – kaže Bogojević, dodajući da će oni po javnim radovima angažovati 19 osoba, što je uz Opštu bolnicu „Studenica“ – najveći broj angažovanih po ovom javnom pozivu.

Direktor ove bolnice dr Zoran Mrvić je, zahvaljujući se na podršci, istakao da su konkurisali sa dva programa. Projekat koji je okrenut pružanju medicinskih usluga podrazumeva četvoromesečno angažovanje ukupno 14 osoba: 10 sa srednjom medicinskom školom, dva sa višom i dva lekara.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments