Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. avgust 2019.

U takmičarskom programu Festivala filmskog scenarija, koji će 43. put biti održan u Vrnjačkoj Banji od 13. do 17. avgusta, biće prikazano 14 domaćih filmova, evo i kojih

Od  13. do  17.avgusta Vrnjačka Banja biće domaćin 43. Festivala filmskog scenarija, najstarije i najznačajnije kulturne manifestacija u Vrnjačkoj Banji. Publika će u pet festivalskih dana u zvaničnom programu festivala imati prilku da vidi 14 domaćih filmskih ostvarenja, koja se takmiče za nagrade Festivala filmskog scenarija.

Publika će imati priliku da u renoviranom amfiteatru, na letnjoj pozornici "Danilo Bata Stojković", kao i u banjskom bioskopu, pogleda filmove: "Kralj Petar Prvi", "Psi umiru sami", "Aleksandra", "Ajvar", "4 ruže", "Zlogonje", "Delirijum tremens", "O životu i o smrti", "Teret", "Taksi bluz", "Šavovi", "Reži", "Južni vetar" i "Pijavice".

U tročlanom stručnom žiriju, koji će odlučivati o nagradama festivala, biće Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević i Milan Nikodijević. Oni će dodeliti tri nagrade za najbolji scenario, a novinarski žiri kritike - jedno priznanje.

Već godinama postoji i postfestivalski program, "Preko plota", u okviru kojeg će 18. i 19. avgusta biti prikazani filmovi "Balkanska međa", "Između dana i noći" i "Koja je ovo država", a van konkurencije 17. avgusta lokalno ostvarenje "Godine u (v)etru" autora Daneta Stanojčića.

Školu dramaturgije "Slobodan Stojanović", vodiće Ivan Velisavljević. Biće upriličena i proslava 70 godina Jugoslovenske kinoteke, u okviru koje će biti prikazan digitalno restaurirani film "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, koji će biti jedan od predavača Škole dramaturgije.

Na Festivalu filmskog scenarija, za 42 godine u takmičarskoj konkurenciji prikazano je 426 filmova, uz veliki broj kratkih, dokumentarnih, animiranih i video filmova u pratećem programu. Održana su 42 simpozijuma pretežno posvećena scenarističkim problemima koji imaju dalekosežan značaj, ne samo za smotru u Vrnjačkoj Banji, već i za celokupnu domaću kinematografiju.

Na Festivalu su uvek dodeljivane četiri nagrade (prva, druga, treća i specijalna) a u vremenima kada je produkcija, pa i konkurencija bila veća, postojale su i nagrade za adaptaciju književnog dela i najbolji dijalog. Grad domaćin je, takodje tradicionalno, dodeljivao i dodeljuje zlatnike za doprinos Festivalu, a od 1996.godine i Jugoslovenska sekcija medjunarodnog udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI) formira žiri kritike i dodeljuje jednu nagradu.

 

Program ovogodišnjeg festivala pogledajte OVDE

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments