Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. avgust 2019.

Žiriju će biti teško, ali festival u Vrnjačkoj Banji je dokaz da je polovina dobrog filma dobar scenario, zato što „može da se napravi loš film i od dobrog scenarija, ali ne može da se napravi dobar film od lošeg scenarija“, rečeno na otvaranju

U Vrnjačkoj Banji, u amfiteatru „Danilo Bata Stojković“, sinoć je svečano otvoren 43. Festival filmskog scenarija na kojem će do 17. avgusta u takmičarskom programu biti prikazano 14 filmova

Festival je ove godine počeo minutom ćutanja i setnim podsećanjem na život i delo srpskog scenariste Gordana Mihića, koji je preminuo neposredno pred početak najstarije i najznačajnije kulturne manifestacije u ovom turističkom mestu.

 - I ja ću se na početku setiti Gordana Mihića kao jednog od najvećih i izraziti žaljenje, ali sreća kada odlaze veliki je u tome što iza sebe ostavljaju velika dela – poručio je Lazar Ristovski, glumac i reditelj, čijim filmom "Kralj Petar Prvi" po scenariju Milovana Vitezovića, Petra Ristovskog i Vladimira Ćosića je festival sinoć i zvanično otvoren.

Ne pamtim da je za poslednjih 30-ak godina, koliko pratim Festival filmskog scenarija, u konkurenciji bilo ovoliko srpskih filmova, rekao je sinoć uoči otvaranja 43. festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji – Đorđe Milosavljević, jedan od tri člana festivalskog žirija.

On je ocenio da je, pored kvantiteta, impresivan i utisak o kvalitetu filmova snimljenih između dva festivala, jer su neki imali veliku gledanost u bioskopima, a drugi imaju dobar festivalski život.

- Ovo je jaka konkurencija o kojoj će žiri morati vrlo ozbiljno da razmišlja - kazao je Milosavljević, dodajući kako je siguran da bar polovina dobrog filma jeste dobar scenario, jer „možete da napravite loš film i od dobrog scenarija, ali ne možete da napravite dobar film od lošeg scenarija“.

U takmičarskom programu do 17. avgusta, na ovom festivalu koji je najstarija i najznačajnija kulturna manifestacija u Vrnjačkoj Banji, publika će u zvaničnom programu festivala imati prilku da vidi 14 domaćih filmskih ostvarenja, koja se takmiče za tri nagrade Festivala filmskog scenarija.

Sinoć je prikazan i film ""Psi umiru sami" Nikole Petrovića, večeras su na programu "Aleksandra" Saše Radojevića i "Ajvar" Ane Marie Rosi i Maje Todorović, u režiji Rosi,  a sutra će biti prikazani filmovi "4 ruže" po scenariju Balše Labovića i Vasilija Nikitovića u režiji Nikitovića i film "Zlogonje" po scenariju Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića u režiji Raška Miljkovića.

Do subote će biti prikazani i "Delirijum tremens" Gorana Markovića, "O životu i o smrti" Predraga Perišića u režiji Predraga Velinovića, "Teret" Ognjena Glavonića, "Taksi bluz" Marka Backovića i Marka Jocića, u režiji Miroslava Stamatova, "Šavovi", čiji je scenarista Elma Tataragić, a režiser Miroslava Terzića, "Reži" Dragana Nikolića, u režiji Koste Đorđevića, "Južni vetar" Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića u režiji Avramovića i "Pijavice", za koji su scenario napisali David Albahari, Dušan Spasojević i Dragan Marinković, koji je film i režirao.

Pored Milosavljevića, u stručnom žiriju su i Biljana Maksić i Milan Nikodijević, nekadašnji direktor festvala, koji je ove godine predsednik žirija. Oni će dodeliti tri nagrade za najbolji scenario, a novinarski žiri kritike - jedno priznanje.

- Festival se ozbiljno bavi onim zbog čega je osnovan, scenarijem, poštujući one koji su u tom svetu nešto uradili. U tome vidim najveću vrednos ovog festivala koji bi, naravno, mogao da bude bolji, ali nije ispod nivoa koji je zacrtan još pre 43 godine – ocenio je Nikodijević.

Biljana Maksić, članica žirija smatra da su scenaristi potcenjeni u odnosu na sve ostale koji stvaraju jedan film.

- Onog trenutka kada im date film, više im ne trebate, snimaju po vašem tekstu, ali im je žao da vam daju honorar. Sada je novina u svetu filma u Srbiji da dok ne plate scenario, ne mogu da uđu u snimanje i to je dobra stvar -  poručila je Maksić, dodajući kako se „scenaristi cene jedino u Americi, Izraelu i skandinavskim zemljama“.

Već godinama postoji i postfestivalski program, "Preko plota", u okviru kojeg će 18. i 19. avgusta biti prikazani filmovi "Balkanska međa", "Između dana i noći" i "Koja je ovo država", a van konkurencije 17. avgusta lokalno ostvarenje "Godine u (v)etru" autora Daneta Stanojčića.

Školu dramaturgije "Slobodan Stojanović", vodiće Ivan Velisavljević. Biće upriličena i proslava 70 godina Jugoslovenske kinoteke, u okviru koje će biti prikazan digitalno restaurirani film "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, koji će biti jedan od predavača Škole dramaturgije.

Na Festivalu filmskog scenarija, za prethodne 42 godine u takmičarskoj konkurenciji prikazano je 426 filmova, uz veliki broj kratkih, dokumentarnih, animiranih i video filmova u pratećem programu. Održana su 42 simpozijuma pretežno posvećena scenarističkim problemima koji imaju dalekosežan značaj, ne samo za smotru u Vrnjačkoj Banji, već i za celokupnu domaću kinematografiju.

Vrnjačka Banja tradicionalno dodeljuje i zlatnike za doprinos Festivalu, koji je ove godine uručen glumcu Lazaru Ristovskom.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments