Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. avgust 2019.

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres poziva mlade da se prijave za učešće na treningu “MLADI”, čiji je izazov da kod mladih ljudi osnaži njihove veštine čitanja, razumevanja i proizvodnje medijskih sadržaja

Sa željom da unapredi veštine mladih da kritički razumeju medijske sadržaje, traže informacije, saznaju više o proizvodnji (multi)medijskih sadržaja, kao i o vođenju online i offline kampanja, Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, organizuje trening „Mladi“. Kako Lokal pres navodi u pozivu za trening, učesnike/ce treninga žele da osnaže i da rade sa drugim mladim ljudima kroz vršnjačke radionice i time među svojim vršnjacima/kinjama promovišu aktivno građansko učešće mladih. Svi učesnici i učesnice dobiće podršku mentora da i u praksi unaprede znanje stečeno na treningu.

Internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije i aktivnog građanstva. Sa jedne strane informacije nikada nisu bile dostupnije, ali sa druge strane nameće se izazov - kako u moru informacija izabrati one kojima možemo verovati, jer mediji imaju svoje urednike i uredničke politike, a društvene mreže imaju algoritme koji biraju sadržaje koji će se pojaviti na našem news feed-u. Demokratsko društvo čine informisani građani i građanke koji donose informisane odluke, a mladi su u tom procesu naročito važni.

Četvorodnevni trening biće održan od 19. do 22. septembra u Kraljevu. Cilj je da trening osnaži kod mladih njihove veštine čitanja, razumevanja i proizvodnje medijskih sadržaja. Obuka, koja je prva od tri treninga, koncipirana je kao trening za omladinske edukatore/ke, pa će učesnici/e biti obučeni/e i kako da stečeno znanje efikasno prenesu na druge mlade ljude. Takođe, učesnici i učesnice treninga imaće priliku da stečeno znanje odmah i primene na obuci i daju sugestije i smernice za poboljšanje komunikacije mladih, udruženja mladih i za mlade i medija.

Poziv je otvoren za 16 mladih, aktivista/kinja i omladinskih radnika/ca koji žele da bolje razumeju medije, kao i da proizvode medijske sadržaje kako bi svoje mišljenje podelili sa drugim mladim ljudima. Od učesnika/ca se očekuje da nakon treninga sprovedu jednu aktivnost zavisno od ličnih interesovanja: napišu blog o treningu ili nekoj od tema koje su obrađene na treningu, urade radionicu na temu medijske pismenosti u svojoj lokalnoj sredini; realizuju mini online ili offline kampanju, flesh mob i drugo. U realizaciji ovih aktivnosti, učesnici/e će imati mentorsku podršku. Tokom treninga biće odabrani i učesnici/e koji će biti pripremljeni za implementaciju radionica u školama, za šta je takođe predviđena mentorska podrška, kao i honorar.

Trening je deo projekta MLADI, a finansiran je od strane Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

U okviru projekta planirana su tri treninga za omladinske aktiviste, pa će trening proći ukupno 50 mladih ljudi.  U okviru projekta biće objavljen i poziv za dodelu pod-grantova za omladinske organizacije koje žele da unaprede svoje znanje sprovođenja online i offline kampanja kroz mentorsku (programsku) i finansijsku podršku. Tri teninga su zamišljena kao prva, pripremna, faza koja će zainteresovanim aktivistima i predstavnicima omladinskih organizacija  pomoći da koncipiraju kampanje kojim će kasnije aplicirati za podršku.

Prijavni formular možete naći OVDE, a prijave traju do  6. septembra 2019.  Svoje prijave možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a za sve dodatne informacije možete se obratiti na isti mejl i telefonom na 034/362 871 radnim danima od 9 do 17 sati.

Odabrani učesnici/e biće obavešteni/e do 10. septembra. Agenda treninga biće naknadno dostavljena učesnicima/ama.

Učešće na treningu je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smeštaj i hranu tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments