Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. avgust 2019.

U Kraljevu je danas 88 nezaposlenih lica sa evidencije tržišta rada dobilo ugovore o subvencijama za samozapošljavanje, a za pokretanje njihovih biznisa, iz gradskog i budžeta NSZ, izdvojeno je ukupno deset miliona dinara

Novim preduzetnicima danas su svečano uručeni ugovori o subvenciji, u vidu bespovratne novčane pozajmice, kojima je podržana njihova želja da se oprobaju u svetu preduzetništva. Predstavnici gradskih institucija i organizacija, među kojima su bili Snezana Prelić, direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Kraljevu, Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika, Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga, Božane Pantović iz Udruženja poslovnih žena „Ilinka Ilić" i Katarine Marković iz Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj, podržali su korisnike subvencija i poželeli im uspešan početak sopstvenog biznisa.

Prema rečima Snežane Pelić, direktorke filijale NSZ u Kraljevu, i ove godine, veliki je broj žena i mladih Kraljevčana, koji su se opredelili da pokrenu sopstveni biznis. Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa organizacijama koje podstiču preduzetništvo, uz program mentoringa, i ove godine, pomagaće novajlije u preduzetništvu, ukazujući na sve mogućnosti i satisfakcije koje su im dostupne. Najzastupljenije privredne grane među kraljevačkim preduzetnicima su razni vidovi proizvodnje, proizvodno i uslužno zanatstvo, ali i neke, do skoro neuobičajene delatnosti.

- Grad Kraljevo učestvuje sa dva miliona dinara, isključivo za podsticaj preduzetništva. Uspeli smo da zadovoljimo tek 40 odsto ukupnog broja podnetih zahteva, što znači da vlada veliko interesovanje za pokretanje preduzetništva na teritoriji našeg grada – istakla je Snežana Prelić.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević, poželeo je sreću preduzetnicima u daljem poslovanju, ocenjujući da je razvoj malih i srednjih preduzeća, jedan od najbitnijih sektora za razvoj samog grada.

Novajlije u preduzetničkim vodama pozdravio je i Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga, koji je korisnike subvencija pozvao da u prvoj godini svog poslovanja koriste sve usluge komore, koja im stoji na raspolaganju za sve nedoumice i probleme sa kojima se mogu susretati u budućem radu.

Korisnica ovogodišnjih subvencija Dragana Blagojević, na ovaj način, svoj hobi, uspela je da pretvori u porodičan biznis.

- Moja firma „DD Dizajn 2019", bavi se izradom dekorativnih predmeta od drveta i plute. Po zanimanju sam vaspitač, ali sam duži period bez posla, a dekoracija je nešto u čemu uživam - otkriva Dragana.

Vesna Milošević, koja je po zanimanju, takođe, diplomirani vaspitač bez posla, poželela je da osnuje privatni biznis u porodičnoj kući u Ribnici, ali u svojoj struci, i u tome uspela, zahvaljujući nepovratnoj subvenciji koju je dobila od NZS i grada.

- Preduzeće Centar za razvoj dečijih interesovanja, „Kids house", bavi se negom, obrazovanjem i vaspitanjem najmlađih Kraljevčana, starosti od jedne do pet godina. Među retkima smo u Kraljevu koji nude adekvatan prostor za decu, sa uređenim dvorištem i velikim prostorijama -- navodi Vesna.

Jovan Grubišić, jedan od najmlađih preduzetnika, ističe da pomoć koju je dobio, neizmerno znači početniku u poslovanju, jer je kako kaže, početni period poslovanja upravo onaj i najteži.

- Moja firma, pod nazivom ,,Hajdor", bavi se izradom višenamenskih hidrouličnih cevi koje se koristi u raznim delatnostima, građevini, poljoprivredi, itd... Ovim putem zahvalio bih se Nacionalnoj službi za zapošljavanje i gradu Kraljevu, što su mi pružili šansu da postanem „svoj" čovek i usavršavam se na poslovnom planu -- naglašava Jovan.

Svi oni, pridružili su se maloj vojsci onih koji, zahvaljujući hrabrosti da se upuste u preduzetničke vode, preuzimaju odgovornost koju sa sobom nosi privatan biznis. Vladimir Raković, PR kraljevačke filijale NSZ podsetio je danas kako ne smemo da zaboravimo da mikro, mala i srednja preduzeća čine kičmu privrede Srbije i predstavljaju generator privrednog rasta:

- Oni čine 99, odsto ukupno aktivnih privrednih subjekata, zapošljavaju skoro 2/3 zaposlenih u nefinansijskom sektoru i učestvuju oko 30 procenata u ukupnom bruto domaćem proizvodu.

Zato bi strateški prioritet države morala da bude podrška tom sektoru, koju i novi preduzetnici sasvim sigurno – očekuju.

                           Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments