Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

2. jul 2016.

I ove godine, zbog Anfiteatra, koji počinje 4. jula i skretanja pažnje nadležnima da Kraljevu fali Dom kulture, mladi će privremeno “okupirati” napuštenu „Elektromontažu“

 

U sklopu priprema za predstojeći ANFITEATAR, pozorišni festival koji se treću godinu za redom održava u Kraljevu od 4. do 9. jula, volonteri i volonterke omladinskih organizacija GrupaGrupa i Pozitivna Omladina su organizovali akciju čišćenja prostora nekadašnje „Elektromontaže“ ili „Radio Kraljeva“ u gradskom parku. Ovaj prostor se prošle godine pokazao kao idealno rešenje za održavanje predstava, pa je nekoliko predstava održano u njemu. I ove godine mladi ljudi su se odlučili da napušteni i potpuno zapušten prostor „Elektromontaže“ preuzmu na nekoliko dana, ili da ga skvotiraju, a zatim da ga očiste i pretvore u centar kulture i pozitivnih vibracija.

Kraljevo, nažalost, još uvek nema adekvatni prostor za mlade, Dom kulture ili Omladinski centar, a samo u užem centru grada nalazi se nekoliko zgrada koje mogu imati ovu namenu. Stoga ne iznenađuje ova akcija mladih sugrađana jer očigledno da oni ne mogu da čekaju razne institucije sistema da se dogovore oko vlasništva nad spornim prostorom, te su stvari uzeli u svoje ruke i odlučili da urade nešto pametno za svoj grad. A šta ima pametnije od preuzimanja jednog potpuno napuštenog prostora, napuštenog čak i od njegovih pravih vlasnika i njegove adaptacije u funkcionalan objekat, koji će u narednim danima biti jedno od kulturnih žarišta našeg grada.

Ovom simboličnom (radnom) akcijom se šalje jasna poruka javnosti, ali i gradskim institucijama, koje bi trebalo da se bave ovim i sličnim problemima. Ne treba gubiti vreme na jalove rasprave o vlasničkim odnosima i sukobima na relaciji nekoliko gradskih i republičkih ustanova koje polažu pravo na zemlju i zgradu, a one same završavaju u vrzinom kolu srpskog pravnog sistema, već naprotiv, političke elite moraju da izađu iz svojih zona komfora i da oslušnu šta im njihovi sugrađani poručuju. A poruka je da uz samo malo truda i po koju kapljicu znoja, Kraljevo može da dobije prostor koji će postati mesto okupljanja mladih. Naravno, malo političke podrške nije naodmet, tek da borba pojedinaca i omladinskih organizacija dobije i institucionalnu podršku. I svi su na dobitku. Buduća pokoljenja dobijaju svoj kutak, političari dobijaju svoje mesto u istoriji grada, a omladinske organizacije mesto za svoje aktivnosti. Prosto k'o pasulj.

Do tog famoznog trenutka kada će lokalni političari postati stvarno zainteresovani za pitanja i probleme mladih u Kraljevu, verovatno će proći još nekoliko kampanja i predizbornih obećanja, pa mladima ništa drugo i ne preostaje, nego da u skladu sa onom domaćom „u se i u svoje kljuse“ nastave da simboličnim akcijama ukazuju sa kakvim se sve problemima susreću.

Zato nije loše nastaviti sa radikalizacijom akcija, kao što je upravo ova akcija skvotiranja ili privremene okupacije napuštenog prostora, tek toliko da se malo ustalasa kraljevačka čaršija. Možda vest dopre i do najviših instanci, poput novog gradonačelnika, jer i on kao pripadnik mlađih generacija možda bude imao više sluha, pa smogne snage da reši ovaj problem kraljevačke omladine. 

                                                              Vojkan Trifunović

 

Ovaj tekst deo je projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Kraljeva: stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Jasmina

    Gost - Jasmina

    Svaka vam čast, za svaku pohvalu!
    • Ime: Jasmina