Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. septembar 2019.

U organizaciji Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje, u Beogradu je juče odigrana humanitarna utakmica za žene koje su, kako je navedeno, „pobedile rak ili će tek da ga pobede, a događaju su  se odazvale i brojne poznate ličnosti

Srbiji je, pokazuju zvanični podaci, nažalost - na trećem mestu u Evropi po smrtnosti od ginekoloških karcinoma. Od ove bolesti godišnje oboli oko 2.200 žena, a  rak jajnika i grlića materice godišnje odnesu isto toliko života. Ovi upozoravajući podaci saopšteni su povodom 20. septembra - Svetskog dana borbe protiv ginekološko-onkoloških bolesti, koji se prvi put obeležava i u svetu i u Srbiji.

Uoči ovog dana – 19. septembra u beogradskom Medija centru Sava održana je konferencija za novinare. Organizovalo ju je Udruženje Ženski centar „Milica” iz Vrnjačke Banje, koje je članica ENGAGE (Evropskog udruženja pacijenata sa ginekološkim karcinomom) - organizatora Svetskog ginekološko - onkološkog dana za Srbiju. Cilj događaja bio je - podizanja pažnje u javnosti o značaju redovnih pregleda, edukacije i prevencije od ovih vrsta karcinoma.

Na tribini su govorili dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja, doc. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović- Batut”, prof. dr Vesna Kesić, ginekolog – onkolog u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu i Vesna Bondžić predsednica Ženskog centra Milica.

Oni su govorili o vrstama ginekoloških karcinoma, statistici ii planovima za smanjenje smrtnosti. Podršku organizaciji ovog dana dao je i prof. dr Aljoša Mandić ispred Udruženja ginekoloških onkologa Srbije.

Vesna Bondžić, predsednik Udruženja pacijenata ŽC “Milica” govorila je o važnosti prepoznavanja Udruženja pacijenata kao partnera Instituta za javno zdravlje Srbije za motivisanje i pozivanje žena na skrining program. Ona je stavila akcenat na važnost edukacije, tačnost informisanja, široke, ali i stručne javnosti u sprovođenju primarne prevencije – HPV vakcinacije. Vesna ističe da je veoma važno motivisati žene da idu na preventivne ginekološke preglede, poželjno je jednom godišnje, i da se odazovu na pozive da dođu na skrining preglede koje organizuju zdravstvene ustanove, jer je rak grlića materice koji je otkriven na vreme – izlečiv, a redovan pregled čuva život.

Na dan Svetskog dana borbe protiv ginekološko-onkoloških bolesti, Ženski centar "Milica" juče je na košarkaškim terenima "Crvene zvezde" u Beogradu na Kalemegdanu organizovao koraškaršku utakmicu, a odazvale su se brojne javne ličnosti. Tom utakmicom, uz prisustvo sportista, javnih ličnosti, udruženja pacijenata i medija odigrana je revijalna utakmica u kojoj se simbolično igralo za život a protiv ginekoloških karcinoma. Utakmicom protiv raka simbolično su ukazali na jedinstvo u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti. Prvi tim su činili dr Vesna Knjeginjić ispred Ministarstva zdravlja, prim dr Verica Jovanović ispred IJZ Srbije, Vesna Bondžić ispred udruženja pacijenata ŽC Milica, kao i naši poznati umetnici: Vjera Mujović, Bilja Krstić, Nebojša Dugalič Žarko Stepanović, Anja Ivanović, Ratko Teofilović, novinari: Sanja Lubardić, Maja Vasić, dok je Milena Manić zaigrala porodično sa svojom decom poslavši poruku o važnosti edukacije o preventivi od malih nogu. Utakmici su se pridružili i prvotimci i podmladak KK Crvena Zvezda, KK Basket iz Vrnjačke Banje i IBC. A sa tribina su nas bodrili predstavnici IJZ Srbije „Dr Jovan Jovanović Batut, članovi Udruženja pacijenata Leuka, Budimo zajedno i Progovori.

Veliki doprinos dali su mladi Miličini volonteri koji su propratili i promovisali događaj na društvenim mrežama, kao i volonterke Ženskog centra Milica koje su pomogle u organizaciji i realizaciji manifestacije uz vođstvo koordinatorke Suzane Krstić.

Svetski ginekološko onkološki dan u Srbiji obeležen je uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut", podršku Birač Communications doo, KK Crvena Zvezda, Jači od straha, KK Basket, KK IBC, VUK TOURS Travel Agency, VISION, Keops i mnogih drugih.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments