Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. septembar 2019.

Nasleđe i nostalgija, sećanje na nekadašnju muziku, banjske zabave i karnevale, podsećanje kako su nekada izgledale banjske vile,  izložbe, koncerti i setna priča o Festivalu scenarija, samo su neki od programa spremljenih za 28. septembar

Svake godine manifestacija Dani evropske baštine, koja se organizuje uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, priređuje se u drugim gradu, a ove godine domaćin manifestacije je opština Vrnjačka Banja, koja je pripremila brojne programe za 28. septembar u Zavičajnom muzeju – Zamku kulture i Kulturnom centru Vrnjačke Banje. Objavljujemo kompletan program manifestacije, koja će biti održana 28. septembra:

Dvorac Belimarković – „NASLEĐE I NOSTALGIJA“

11:00-11:30 – Koktel dobrodošlice - klavirsko izvođenje „Kola Vrnjačke Banje“ Jovana Mertla iz 1913. godine, pijanista Vasilije Đurović, notni zapis Jelena Borović Dimić

11:30-12:00 – Svečano otvaranje

12:00–13:00 - Obilazak Zamka: (sve izložbe su u Zamku kulture) o izložbama govori viši kustos muzeja Jelena Borović Dimić

Izložba „Zabava i Karnevali“

Autori: viši kustos Jelena Borović-Dimić, mr Blagoje Dimić

Cilj izložbe je predstaviti kroz vreme način korišćenja slobodnog vremena, kako stanovnika Vrnjačke Banje, tako i banjskih gostiju.

Likovno-prostorna postavka: viši kustos  Jelena Borović-Dimić, mr Blagoje Dimić.

Izložba „Zdravlje u čaši“

Autori: Jelena Borović-Dimić, mr Blagoje Dimić

Cilj izložbe „Zdravlje u čaši" je upoznati javnost sa vrednostima upotrebe mineralne vrnjačke vode, da se prezentuju običaji, priče, istorijska događanja koja se odigrala u proteklih 150 godina od modernog osnivanja Banje u Vrnjcima 1868, sagledanim kroz jedan banjski artikal – banjsku čašu. Izložba je gostovala u Etnografskom muzeju u Beogradu. Likovno-prostorna postavka: Jelena Borović-Dimić, mr Blagoje Dimić

Izložbu prati projekcija filmova o Banji i vodopoju.

Izložba „Kultura sećanja, nostalgija, put za Narniju“

Autori: Jelena Borović-Dimić, mr Blagoje Dimić

Cilj: Kroz deo sačuvanih i za muzej, najvećim delom, poklonjenih predmeta, kroz fragmente sačuvanih uspomena,                          predstaviti istorijat i život jednog mesta.

Likovno-prostorna postavka: Jelena Borović-Dimić, mr Blagoje Dimić (platno i projektor)

Stalne postavke u muzeju

Postavka je segmentnog, tematskog tipa. Sastoji se od tri raznorodne celine čiji je zajednički imenitelj Vrnjačka Banja.

Prva izložba je Spomen soba generala Belimarkovića. To je memorijalna izložba u kojoj se kroz deo sačuvanog nameštaja, fotografija, arhivskog materijala govori o životu ovog generala i njegovoj vezanosti za Vrnjačku Banju. Autor izložbe i postavke je savetnik Dragan Drašković istoričar Narodnog muzeja Kraljevo.

Druga izložba je "Lađarište, praistorija Vrnjaca" koja govori o najstarijim tragovima naseljavanja na teritoriji Vrnjačke Banje. lokalitet pripada vinčanskoj kulturnoj grupi, kraju pepžtog i početku četvrtog milenijuma pre nove ere. Autor izložbe je viši kustos  Jelena Borović-Dimić.

Treća izložba je "Vasa Popović ratni fotograf i inženjer vrnjački" govori o ratnom fotografu u Prvom svetskom ratu, njegovim dokumentarnim fotografijama s fronta i potom, nakon rata, radio je kao inženjer u Vrnjačkoj Banji na kaptaži toplog mineralnog izvora i tom prilikom je otkriven Rimski izvor. Autor izložbe je viši kustos  Jelena Borović-Dimić. Autor likovno prostorne postavke je mr Blagoje Dimić

Gostujuća izložba „Muzika moje mladosti“ susret s umetnikom Zlatkom Cvetkovićem (koji je i autor izložbe)

Cilj izložbe „Muzika moje mladosti" je predstavljanje stvaralačkog opusa akademskog umetnika Zlatka Cvetkovića, profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti, inače rođenjem vezanog za Vrnjačku Banju. O svojoj poetici u umetnosti govoriće sam umetnik koji će biti gost tog dana.

Likovno-prostorna postavka: Zlatko Cvetković, (mogućnost prenosa na platno putem RTV Vrnjačke Banje, kako bi svi posetioci mogli propratiti uživo stvaranje umetnika)

(Tokom obilaska muzeja, pijanista Vasilije Đurović će svirati „Kolo Vrnjačke Banje“, voditeljka će upoznati sve prisutne o aplikaciji sa kojom će kasnije moći da pogledaju kako su banjske vile nekada izgledale )

13:00 Polazak u šetnju  do spomen česme đenerala Belimarkovića:

13:05 – 13:30, laganom šetnjom priča o starim vilama „Blaznavac“ i nastavak do  Spomen česme đenerala Belimarkovića,

Priča o spomen-česmi (prati katalog)

Autor teksta kataloga Jelena Borović-Dimić. Dizajn mr Blagoje Dimić. Govori Jelena Borović – Dimić.

13:30: 13:50 - Dolazak u Termomineralno kupatilo (stručno vođenje od strane zaposlenih u SB Merkur), obilazak stalne postavke i priča o ovom istorijskom zdanju. Nastavak šetnje kroz Centralni park obilazak Rimskog izvora i obilazak skulptura.

13:50 – 14:15 - šetnja kroz Centralni banjski park sa stručnim vođenjem

Obilazak parka, priča o istorijatu, uređenju i specifičnostima i obilazak Centralnog banjskog parka, i obilazak kao i obilazak skulptura koje su nastale tokom manifestacije Vrnjačka jesen 1965. i 1966. godine, kao i u okviru manifestacije Bijenale jugoslovenske skulpture u pleneru i Aleje velikana. Govori:  Jelena Borović Dimić.

14:15 – 14:40 Obilazak starih vila na Crkvenom brdu sa pričom o njihovom nastanku

14:40 – 15:10 Dolazak na Trg kulture - upoznavanje sa istorijom održavanja reli trka u Vrnjačkoj Banji

Predstavljanje tradicionalnih vrnjačkih proizvoda (domaćih rukotvorina UG „Zlatne niti“ i tradicionalne hrane Ugostiteljsko turistička škola sa Domom učenika sa tradicijom dugom 70 godina, predstavljanje lokalne vinarije i proizvođača domaće rakije).  Predstavljanje sa tradicionalnim kulturno umetničkim stvaralaštvom iz ovog kraja.

15:10 – 15:40 Biblioteka 

Iizložba: „Kako je pisan film - retrospektiva Festivala Filmskog scenarija 1977 - 2019.“

Autori: Milan Nikodijević, Srđan Čeperković

Svrha izložbe „Kako je pisan film - retrospektiva Festivala Filmskog scenarija 1977 - 2018.“, jeste da se javnosti daju na uvid najznačajniji originalni scenariji filmova koji su prikazivani za ovih četrdesetak festivalskih godina u Vrnjačkoj Banji,  kao i materijali sa simozijuma, časopisi i knjige koji su izdavani u svrhu promovisanja i unapređenja jugoslovenske i srpske kinematografije, a nastali su kao proizvodi pratećih programa ove smotre. Izloženo je 14 scenarija, među kojima je i originalni scenario filma „Ko to tamo peva“.

Likovno-prostorna postavka: Milan Nikodijević, Srđan Čeperković. Izložbu prati katalog.

Govore: Milan Nikodijević, Srđan Čeperković ili Dejan Lučić.

- Izložba dečjih radova, na temu: „Kulturno nasleđe Vrnjačke Banje“

15:40-15:50  Izložba o banjskim vilama na Promenadi – arhitektura 20 vila

Autor izložbe, viši kustos  Jelena Borović Dimić. Dizajn panoa mr Blagoje Dimić.

Na 20 slikovno tekstualnih panoa na kojima su predstavljeni banjski objekti dat je istorijat banjskog graditeljstva i razvoj Banje. Govori Jelena Borović Dimić.

15:55 – 16:15  bioskop – Kulturni centar, mini film (15 minuta) o međunarodnom takmičenju „Igre bez granica“ koje su održane u Vrnjačkoj Banji

16:25 – 16:55 – Mini koncert u čuvenom Muzičkom paviljonu  u Parku

- koncert klasične muzike Gudački kvartet „Intermeco“, solista Uroš Dojčinović

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments