Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

4. oktobar 2019.

„Tužnom izložbom“ sa fotografijama reka „spakovanih“ u cevi i slikama suvih korita kojima su nekada tekli planinski brzaci, aktivisti Inicijative „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ danas su pred sednicu skupštine dočekivali odbornike

Reke su toliko uništene, a građani nemaju predstavu kolike su razmere te katastrofe, ocenio je planinar Milan Milunović Minja, od rođenja ljubitelj i čuvar prirode, posebno planine Stolovi i planinskih potoka, koji je danas bio jedan od dvadesetak aktivista Inicijative „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“, koji su na Trgu Jovana Sarića ispred zgrade Gradske uprave u Kraljevu, organizovali „tužnu izložbu“. Tako su nazvali pokretnu izložbu fotografija suvih korita planinskih reka na teritoriji grada Kraljeva uništenih zbog izgradnje mini hidroelektrana (MHE).

Bojana Minović iz ove Inicijative navela je da im je namera bila da pre svega odbornicima, koji o tome odlučuju, a koji su tada pristizali na sednicu gradske skupštine, ali i sugrađanima, koji nikada nisu videli kako izgledaju reke uništene gradnjom MHE, pokažu, kako je kazala, kolektivnu sramotu.

Pogledajte danas zabeležene kadrove: 

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća, svih devet prisutnih odbornika bili su uzdržani oko zajedničkog predloga odborničke grupe Lokalnog fronta i Inicijative „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ da se na dnevni red stavi tačke u okviru koje bi bilo razmatrano uvođenje moratorjuma na izgradnju mini hidroelektrana na teritoriji grada Kraljeva.

U obrazloženju gradskih stručnih službi koje su većnici prihvatili navodi se da „gradska skupština u Kraljevu nije nadležna za donošenje odluke o zabrani izgradnje mini hidroelektranana na prostorima koji su proglašeni za prostor od javnog značaja, kao zaštićeno prirodno dobro ili park prirode“.

- Ovom „tužnom izložbom“ želimo da pokažemo koliko je važno da svest ljudi proradi, jer grad jeste nadležan, a mi smo ove fotografije doneli da im pokažemo koliko su bili nadležni kada su uništili planinske reke Kraljeva, iako sve ovo nije slučaj samo našeg grada, već se dešava u celoj Srbiji – poručio je Nebojša Kovandžić iz Inicijative „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“.

Pogledajte celu izjavu Nebojše Kovandžića:

Aktivisti su raširili ogroman trasnparent sa natpisom „Kraljevo će sačuvati planinske reke“, a osim odbornicima i prolaznicima su delili flajere sa odštampanim porukama da „planirana izgradnja MHE na planinskim rekama Srbije preti da devastira eko sistem na tim područjima, zbog čega će stanovništvo ostati bez vode za piće, a sela opusteti“.

Milan Minja Milunović podsetio je da je samo 13 poslanika u republičkoj skupštini glasalo da se u Ustav Srbije unese pravo građana na pijaću vodu:

- Većina vodotokova na području grada Kraljeva je uništena. Svih pet izvora na Stolovima je presušilo, na Studenoj planini sva četiri, stada bikova i divljih konja tumaraju planinama bez vode, a mi u Kraljevu smo zadovoljni kad odvrnemo slavinu i vidimo da voda ide, nesvesni do kada će biti tako, jer su nam sve reke ugrožene, a politika štiti interese pojedinaca – kazao je Milunović, precizirajući da u kanjonu Gvozdačke reke više nema poskoka, miševa, žaba, suvi su i nekada rascvetani jorgovani, a reka je samo gomila kamenja bez vode, rakova ili riba.

Pogledajte celu izjavu Milana Minje Milunovića: 

Novinarka Marijana Stevanović podsetila je da su odluke o izgradnji MHE utemeljene na Prostornom planu koji je 1987. sačinio tadašnji Republički geodsetski zavod i Institut „Jaroslav Černi“, ali da plan sa 865 lokacija koje su predstavljale samo potencijalna mesta za igradnju MHE, nikada nije usvojen ni u jednoj instituciji.

- Odluka Gradskog veća je politička i to bi trebalo da zabrine sve građane Kraljeva. Nije normalno da je za rešenje ovog problema moralo da se ode kod predsednika države, jer je to kršenje svih postojećih zakona. To što je i Evropa upozorila Srbiju da preispita odluke o gradnji MHE daje nadu. Mi danas stojima na barikadama da bi ista ta država, a ona je naša, poštovala već postojeće zakone – istakla je Stevanović.

Pogledajte celu  izjavu Marijane Stevanović: 

Aktivistkinja Jelena Tot poručila je da je vreme da lokalne samouprave poslušaju glas građana i da počnu da razgovaraju sa njima, a ne da iznalaze hiljade načina i razloga da to izbegnu.

- Ne može više Zakon o planiranju i izgradnji da se citira kao neka Biblija koja odnosi prevagu, čak i nad Ustavom Srbije. Nije Srbija samo Stara planina. Stara planina je trebalo da posluži kao primer, ali kao model nije dobra za ostala područja, jer se tamo većina planiranih MHE nalazi u okviru već zaštićenog područja. Područje Kraljeva obiluje prirodnim bogatstvima koja jesu zaštićena i koja su ušla u proceduru zaštite. Ali i onima koje tek treba ispitati i zaštititi, a ne uništavati, idealnih za naučna posmatranja, proučavanja, turizam... Postoji hiljadu načina da se u nešto investira, a ako je tako – investirajte u budućnost, nemojte je uskraćivati sopstvenim pokolenjima!  

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Јеленко

  Gost - Јеленко

  Нема Рака да се слика. Овамо ЛФ, овамо СНС.
  • Ime: Јеленко
 • Gost - Dan

  Gost - Dan

  Bio bi uspeh kada bi smo sacuvali nase reke.
  • Ime: Dan