Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. oktobar 2019.

Kraljevačka Gimnazija i Ekonomsko-trgovinska škola (u istom objektu) i ESTŠ „Nikola Tesla“ dobiće uskoro nove energetski efikasne termo fasade i novu stolariju, što će značajno smanjiti budžetska izdvajanja za energente

Radove na  ESTŠ „Nikola Tesla" i Gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi (ove dve škole su u istoj zgradi), danas su zajedno sa direktorima ovih škola, obišli gradonačelnik Predrag Terzić, rukovodilac Školske uprave Bojana Marinković i direktor Javnog komunalnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo Aleksandar Nestorović.

Prema oceni gradonačelnika Terzića, grad Kraljevo je u prethodnih nekoliko godina, u saradnji sa Ministarstvom finansija, uložio značajnu sumu novca u uređivanje prostora, osnovnih i srednjih škola. Uskoro se, kako je najavio, očekuje raspisivanje tendera za izgradnju novog objekta, OŠ „Sveti Sava" u Ribnici.

- Za rekonstrukciju fasade Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, obezbedilo je  sedam miliona dinara, a grad Kraljevo pet miliona dinara. Prošle godine završili smo rekonstrukciju zgrade Mašinsko-tehničke škole „14. oktobar", u koju je uloženo ukupno 60 miliona dinara, od čega je 90 odsto sredstava obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a šest miliona dinara bilo je  učešće grada Kraljeva. Vrednost rekonstrukcije zgrade ESTŠ „Nikola Tesla" iznosi 16.100.000 dinara, od čega je 11.200.000, obezbedilo Ministarstvo energetike, a preostali iznos obezbeđen je iz budžeta grada Kraljeva -- naglasio je Terzić.

Prema najavi rukovodioca Školske uprave Kraljevo - Bojane Marinković, u narednom periodu akcenat će biti na uređivanju prigradskih i seoskih škola u izdvojenim odeljenjima, kako bi svi učenici, imali jednake uslove za učenje. Ona je ocenila da je evidentan napredak, kako u infrastrukturi, tako i u samom sistemu nastave.

- U toku su pregovori sa Kabinetom premijerke, odnosno sa rukovodiocima školskih uprava, sa ciljem da se u prigradskim i seoskim školama u izdvojenim odeljenjima,  odrade potrebni radovi, u vidu zamene podova, krova i stolarije. Ministarstvo prosvete veliku pažnju posvećuje i usavršavanju nastavnika, prateći savremene tendencije u obrazovanju. Nastavnici prolaze različite obuke, kako bi obezbedili kvalitetnu nastavu učenicima - istakla je Marinković.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća za uređivanje gradskog zemljišta Aleksandar Nestorović naglasio je da su rokovi za završetak radova propisani na 90 dana.

U  ESTŠ "Nikola Tesla" radovi su, međutim, nedavno prinudno zaustavljeni.

- Pre par dana smo obustavili radove dok se ne uradi pregovarački postupak za radove koji moraju da se izvedu, da bi moglo dalje da se nastavi sa započetim radovima. Radi se o limarskim radovima koji nisu mogli da se predvide u toku izrade projekta, a sada treba iskoristiti priliku da se urade jer imamo dovoljno finansijskih sredstava da to možemo da izvedemo - pojasnio je Nestorović.

Prema njegovim rečima, kod radova na Ekonomsko-trgovinskoj školi, izvođač poštuje dinamiku, ali su i tu uočeni neki radove koji nisu bili previđeni projektom:

- Ono na šta smo kao nadzor tolerantni, jeste da trenutno izvođač radova radi u otežanim uslovima, jer moraju da vode računa i o deci koja pohađaju školu, dok traju radovi. Verujem da ćemo do kraja godine imati završenu rekontrukciju fasade ovih škola. Grad treba više da ulaže u školstvo, a sledeći cilj je sređivanje dvorišta, ograđivanje i osvetljavanje, jer su na ovom prostoru četiri glavne srednje škole u  Kraljevu koje treba da pruže kvalitetne uslove rada za đake i za profesore.

                          Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments