Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. oktobar 2019.

„Blic" i Vip Mobile na gradskom priobalju u Kraljevu,  u saradnji sa JKP „Čistoća"  i školom „Dr Đorđe Radić", započeli su danas ekološku akciju pod nazivom „Očistimo reke Srbije", ali je odziv samih Kraljevčana bio - više nego skroman

Trideset učenika stručnog odeljenja - tehničara za zaštitu životne sredine Poljoprivredne škole „Dr Đorđe Radić", zajedno sa volonterima iz Beograda, zaposlenima u kompaniji Vip Mobile, čistili su danas, centralno gradsko priobalje reke Ibar, dok je za sledeći petak, planirano  čišćenje priobalja ušća Ibra u Zapadnu Moravu.

Akcija „Očistimo reke Srbije" podržana je od strane Vlade Srbije, a deo je šire inicijative kompanije Vip Mobile, pod nazivom „Ekomotiviši Srbiju", koja za cilj ima podsticanje javnosti i lokalnih samouprava da uzmu učešće u aktivnostima i projektima, koji se tiču zaštite  životne sredine.

U današnjoj akciji čišćenja učestvovali su i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, direktor JKP Čistoća Ivica Bogojević,  kao i član Neformalne ekološke poslaničke grupe u Vladi Srbije, Branimir Jovanović, koji je izrazio posebno zadovoljstvo što se jedna ovakva akcija organizuje u njegovom rodnom gradu.

On je naglasio da čišćenje priobalja Ibra šalje jasnu poruku svim sugrađanima, a to je da je neophodno da promenimo ekološku svest, da bi nam svima u budućnosti bilo bolje.

- Imao sam i ranije ideju da mi iz Kraljeva sprovedemo akcije slične ovoj i ta moja želja se danas obistinila. Međutim, treba da budemo svesni da ne smemo da zagađujemo prirodu, pogotovo reke. Često čujemo da je Srbija bogata vodama, što je velika zabluda. Srbija jeste bogata vodom ako se računa količina pijaće vode po glavi stanovnika, ali ne i rekama koje izviru u našoj zemlji - pojasnio je Jovanović.

Ana Boroš Todić u ime kompanije Vip Mobile, pozdravila je svoje kolege, volontere koji su velikom broju došli danas u Kraljevo, a čiji je cilj da očiste što veći broj lokacija u Srbiji i, na taj način, motivišu građane, da se ekološki osveste.

- Veliko nam je zadovosljtvo što ćemo danas Kraljevo zajedničkim snagama učiniti lepšim. Briga o životnoj sredini je vrednost koju mi u kompaniji zastupamo već godinama, kroz razne volonterske akcije sličnog tipa u kojima smo učestvovali - naglasila je Ana.

Za razliku od volontera kompanije Vip Mobile, odziv Kraljevčana, nažalost, bio je minimalan. Naime, kompanija Vip mobile, tokom prethodne nedelje, pozvala je sve svoje korisnike sa teritorije Kraljeva, putem SMS poruka, da se pridruže današnjoj ekološkoj akciji čišćenja priobalja. Samo dve sugrađanke odazvale su se ovom pozivu.

Jedna od njih je i Ljubica Mitić, koja smatra da je glavni problem nezainteresovanosti sugrađana za životnu sredinu upravo nedostatak edukacije stanovništva od najranijeg perioda odrastanja.

- Ovakve akcije su dobre, ali verujem  da sve potiče od kućnog vasptanja. Od polaska u vrtić deca treba da se uče da se smeće baca iskljućivo na mesta koja su predvoiđena za to. Bez edukacije stanovništva nista nećemo postići, a smeća će biti sve više -- zabrinuta je Ljubica.

Akcija čišćenja reka je nastavak akcije dnevnog lista ,,Blic", pod nazivom „Očistimo Srbiju",  u kojoj je učestvovalo više od 2.500 ljudi, a u okviru koje je sa 16 lokacija, 11 reka i pet jezera, odneseno preko 2.000 kubika otpada. Nakon Kraljeva, akcije čišćenja biće organizovane i u Kruševcu, Nišu, Somboru i Čajetini, kao i u brojnim drugim mestima širom Srbije.

                  Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Rajko

    Gost - Rajko

    Ako ne umeju da izgrade sistem koji bi sprečio zagađivanje reka, uništavanje planinskih reka , uvoz pokvarenog mesa iz Brazila ,onda ne bi terebalo da organizuju ovakva samoreklamerska,, čišćenja,,. Koliko se puta ulje ,,izlilo,, u Ibar? Koliko mlekara ,strugara i klanica uništava reke? Yato je odziv mali i narod vas je pročitao!
    • Ime: Rajko