Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. oktobar 2019.

Tanja Mitić kaže da je Srpkinja od 29. oktobra 1995. godine; iz Sibira u Vrnjačku Banju došla je tada kao turista, ostala zbog ljubavi, ni posle razvoda nije se vratila u Rusiju, a iz Srbije ne bi voleo da ode ni njen desetogodišnji sin

Iz godine u godinu u Srbiju dolazi sve više doseljenika iz Rusije. Prošle godine, prvi put su na izborima za savete nacionalnih manjina birali svoje predstavnike. Porodice koje su u okolini Vrnjačke Banje pronašle novi dom, imale su na koga da se oslone.

Za sebe kaže "Srpkinja od 29. oktobra 1995. godine". Tanja Mitić iz Sibira u Vrnjačku Banju došla je kao turista, a ostala zbog ljubavi. Ni posle razvoda nije se vratila u Rusiju.

"Odem ja u Rusiju, ali budem mesec dana i vratim se. Ovde, opet se vratim. Odem da vidim tamo sve svoje i opet se vratim ovde", kaže Tanja.

U posetu majčinoj rodbini voli da ode i desetogodišnji Aleksej. Govori ruski, ali mu gramatika još predstavlja izazov.

"Lakše mi je ovde, imam i prijatelje i dobar sam đak, tamo ću morati sve ispočetka da radim i prijatelje da stičem", kaže Aleksej Mitić iz Vrnjačke Banje.

Kaže da nikada ne bi napustio Srbiju.

Zavolele su je i mnogobrojne ruske porodice koje koje su se doselile u okolinu Kraljeva i Vrjačke Banje. Samo u Gračacu ih je 15.

"Doseli se jedna porodica, pa onda njihova rodbina, pa prijatelji i tako. I tu bude otprilike, seli se tri, četiri godine dok se ne presele svi", priča Tanja.

I mogima je Tanja prvi oslonac u novoj zemlji.

"Kad Rus pravi kući, ja dođem kao nadzor na gradilištu. I prevodim i vodim posao kad oni nisu tu. Kad su im potrebne vize, pošto oni ne govore srpski. Dobro sam se snašla. Možda u Rusiji ne bi... ne možda, nego sto posto se ne bi sad snašla u Rusije. Sigurno. A i ne bi se vratila, volim ovde, navikla sam se", kaže Tanja.

Želja joj je i da u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji napravi udruženje ruske zajednice. Zvanično, u Srbiji živi oko 3.500 Rusa. Nezvanično četvorostruko više.

pripremila: Vera Aksentijević

izvor: RTS

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments