Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. oktobar 2019.

Najčešće stradali u nesrećama na putevima Srbije su mladi od 20 godina: koliko su opasne ulične trke i kako biti odgovoran učesnik u saobraćaju, samo su neka od pitanja na koje je odgovore dala tribina u Medicinskoj školi u Kraljevu

U kraljevačkoj Medicinskoj školi održana je tribina pod nazivom  Vozi, ali nemoj da letiš“, čiji je cilj  bio ukazivanje na značaj bezbezbednosti u saobraćaju, sa posebnim akcentom na populaciju srednjoškolaca kao aktivnih učesnika u saobraćaju. Pružanje informacija i sredstava prevencije nesrećnih slučajeva i neadekvatnog ponašanja u saobraćaju  srednjoškolcima, sa posebnim akcentom na ilegalne i neodgovorne „ulične trke“, bile su osnovne teme. Na tribini su osim učenika Medicinske škole učestvovali i predstavnici parlamenata Elektro - saobraćajne škole, Ekonomsko - trgovinske škole i Gimnazije, jer je važno da što veći broj učenika čuje i postane svestan opasnosti  nebezbednog i neodgovornog učestvovanja u saobraćaju. Govornici  su bili iz lokalnih institucija koje već svojim strategijama ukazuju na naveden problem i rade na njegovoj prevenciji.

Komandir saobraćaje policije Policijske uprave Kraljevo Ivan Vučetić i njegov pomoćnik Miloš Kosovac su prisutnima putem prezentacije ukazali na najćešće uzročnike nesreća: nevezivanje pojasa, nepoštovanje opštih saobraćajnih propisa, vožnje pod dejstvom alkohola i narkotika i izostanak neophodnih mera zaštite poput kacige, posebnog odela i slićno Osim toga oni su objasnili zakonske mere sankcija za nepoštovanje propisa.

O najčešćim povredama u saobraćajnim nesrećama i prvim merama hitne pomoći govorila je načelnica Prijemnog hiruškog odeljenja Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu - specijalista urgentne medicine dr Marina Duškić. Ona je posebno naglasila da kod slučajeva nesreće povredu nikada ne treba prikrivati, iako ona možda povređenom deluje bezazleno, nego se uvek i obavezno javiti lekaru.

Marija Ilić, profesorka bezbednosti u saobraćaju iz Elektro - saobraćajne škole „Nikola Tesla“, prezentacijom se osvrnula na statističke podatke da su najčešće stradali u nesrećama mladi od 20 godina. Takođe je prisutnima objasnila značaj primerene i prilagođene  brzine pri upravljanju motornim vozilom.

Predstavnik KV Racing Team-a Miodrag Miljković je praktično objasnio koje bezbednosne mere su potrebne i vozaču i samom automobilu kod profesionalne trke, i posebno apelovao na sve mlade da ne organizuju ilegalne ulične trke, koje nažalost često završe saobraćajnom nesrećom sa tragičnim krajem. On je pored svoje opreme, kacige i trkačkog kombinezona, dovezao i trkački automobil na kojem je praktično pokazao kako vozilo treba da bude pripremljeno i ojačano da bi moglo da učestvuje na trkama, i bude u nekoj meri bezbedno pri velikim brzinama.

Tribini je prisustvovalo više od pedeset učenika i profesora koji su na kraju probali  „pijane naočare“ koje su doneli učenici iz Elektro- saobraćajne škole, preko kojih su mogli da vide promene opažanja kod vozača pri upravljanju vozilom pod dejstvom alkohola.

Organizacija ovakvih  tribina  koje obrađuju važne društvene teme su već tradicija Parlamenta Medicinske škole. Podsećanja radi, prošlogodišnja tribina bila je posvećena borbi protiv trgovine ljudima.

                         Marija Pavlović

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments