Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. oktobar 2019.

Nadležni tvrde da, dok je u delu Srbije poslednjih dana na snazi crveni alarm zbog zagađenja vazduha, u Kraljevu nema razloga za brigu, ali i kada su podaci blii zabrinjavajući (kao u januaru ove godine), građani o tome nisu bili obavešteni

Mediji poslednjih dana bruje o tome kako je, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Subotici, Beočinu, delu Novog Sada, na Novom Beogradu, u beogradskoj opštini Stari grad i delovima Pančeva, vazduh - jako zagađen, što je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta agencija. Visokom koncentracijom čestica PM-10 zagađen je vazduh u Kosjeriću, Valjevu, Boru (Gradski park) i delovima Niša, Užice ima visoku vrednosti azot-dioksida u vazduhu, u Boru je visoka vrednost sumpor-dioksida.

Prema podacima Aencije za zaštitu životne sredine, vazduh koji udišu građani Kraljeva je dobar, a onaj  u Čačku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru – još bolji..

Ovome su, tvrde nadležni, doprineli meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine i izuzetno toplo vreme bez vetra i padavina.  

I Vladimir Savić, diplomirani inženjer zaštite životne sredine iz kraljevačkog zavoda za javno zdravlje smatra da je u gradovima u kojima je situacija, kad je u pitanju kvalitet vazduha, najkritičnija, do povišene koncentracije PM 10 čestica, došlo verovatno zbog rada industrijskih postrojenja i nedostatka vetra.

- U Kraljevu se vrši konntinuirani monitoring čestica PM-10 i od kraja grejne sezone, odnosno od 1. aprila ove godine do kraja septembra, nismo imali prelazaka preko graničnih vrednosti. Proteklih desetak dana dolazi do vrednosti koje se nalaze oko graničnih vrednosti, malo ispod ili iznad. Ipak, ništa nije alarmantno – tvrdi Savić.

Problem je što građani sa zakašnjenjem, a ne na vreme (kako bi se zaštitili) dobijaju informacije od nadležnih da je nivo PM 10 čestica u vazduhu visok. Na prvoj sednici Gradskog veća u mesecu članovi Gradskog veća usvajaju izveštaje o kvalitetu vazduha koji su tokom prethodnog meseca udisali građani Kraljeva, ali u ovim izveštajima se samo konstatuje kakvo je stanje bilo, nema najava da su podaci zabrinjavajući (kada za to ima razloga). Nema ni objašnjenja zašto više nema dobre prakse koju su do pre nekoliko godina imali u Gradskoj upravi, koja je o povišenim koncentracijama PM 10 čestica, o opasnostima koje bi to moglo da ima po zdravlje građana i o merama koje mogu da preduzmu kako bi se zaštitili, redovano obaveštavala medije, a oni građane.

Jer, recimo, podaci za januar ove godine pokazuju da su 24 dana (od 31 koliko ih ima januar), koncentracije PM 10 čestca bile povećane (nekih dana čak i višestruko!)!

Građani moraju da znaju kakav vazduh udišu i obaveza je nadležnih da ih upozore na vreme!

Preporuke za građane

Zdravstvene tegobe zbog lošeg kvaliteta vazduha se mogu javiti u celoj populaciji, a kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća to mogu biti i ozbiljnije zdravstvene tegobe.

Preporuka za osetljive grupe je da, dok su napolju, izbegavaju naporne aktivnosti napolju koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

I ostali građani trebalo bi da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze tokm tih aktivnosti.

Obične, hirurške maske mogu malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih puteva, ali PM-10 čestice prodiru i kroz takve maske. Rešenja su, kako saznajemo, namenske maske sa n95 i n99 filterima, ali ih nema u Srbiji.

              M.M.D.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments