Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. decembar 2019.

U 60 opština u Srbiji radi 111 romskih medijatorki, sve su u žene, govore romski jezik, angažuje ih Ministarstvo zdravlja, a Sanja Vujičić, zdravstvena medijatorka u Odeljenju polivalentne patronaže Doma zdravlja u Kraljevu – jedna je od njih

Zadatak romskih zdravstvenih medijatorki je da povežu romsku zajednicu sa zdravstvenom službom, da edukuju ljude, vode evidenciju o njihovom zdravstvenom stanju. Sve medijatorke su žene, sve govore romski jezik, a angažuje ih i plaća Ministarstvo zdravlja.

Sanja Vujičić, od aprila prošle godine radi kao zdravstvena medijatorka u Odeljenju polivalentne patronaže Doma zdravlja u Kraljevu.  Ona ima potpunu sliku i preciznu evidenciju o svim romskim porodicama u okolini, ušla je u svaku kuću, poznaje svako dete, a mnogima je, možda, spasila i život, ubedivši ih da odu kod lekara ili da vakcinišu decu. Zahvaljujući njoj mnoge Romkinje su prvi put otišle na mamografiju ili kod ginekologa, a mnoge porodice uspele da obezbede lična dokumenta.

Pogledajte prilog:

- Kada uđem u neku romsku porodicu, predstavim se, objasnim kako mogu da im pomognem, savetujem ženama da odu kod ginekologa (nekima to bude i prvi put), zakažem mamografiju. Pomažem i deci za potrebe školovanja, tu sam i ako treba neke molbe da pišu Centru za socijalni rad ili lokalnoj samoupravi – pojašnjava Sanja.

Njen radni dan najvećim delom odvija se na terenu. Oko pola devet kreće u obilazak romskih porodica. Na terenskim kontrolama, ističe Sanja, bilo je čitavih višečlanih porodica koje nemaju zdravstvene knjižice, niti lične karte, a ona je uspela da im pomogne preko organizacije Praxis, koja im je, kako navodi, uvek izlazila u susret.

- Nije što je Sanaj sada tu, nije mi nikakav rod, pa da je hvali, ali - da nam nije nje, bilo bi teško nama – kaže Romkinja Milica Mitrović, koja živi u kraljevačkom naselju Romsko 2.

Ona ističe da je zahvaljujući Sanji prvi put u životu dobila ličnu kartu koja joj pomaže da ostavri neka svoja prava, da zahvaljujući njoj porodica povremeno dobije poneki paket.

- I kad je nešto, ne daj Bože, ona nam izađe u susret – kaže Milica, misleći na činjenicu da im se zdravstvena medijatorka nađe pri ruci i kada imaju smrtni slučaj u porodici.

- Trudim se imam dobar pristup prema porodicama, da ih edukujem da decu moraju da šalju u školu. Pomagala sam da se deca koja su tek krenula u školu lakše prilagode, jer ima onih koja se plaše zadirkivanja. Objašnjavam im zašto su vakcine važne, pokušavamo da sprečimo pojavu bolesti – kaže Sanja.

I Romkinja Dragana Žikić iz ovog naselja, samohrana majka troje dece, saglasna je da im je zdravstvena medijatorka od velike pomoći.

- Romi su mnogo nepismeni. Da nema nje, mnoga deca romska deca ne bi bila vakcinisana, mi ne bismo imali svoje lične karte i ostale dokumentaciju – smatra Dragana.

Projekat romskih zdravstvenih medijatorki iniciralo je Ministarstvo zdravlja 2008. godine. Bio je to odgovor na potrebe romske zajednice koji podržava UNICEF, kako bi se osnažili kapaciteti romskih zdravstvenih medijatorki i romske zajednice da ostvare svoja prava. To je Romkinjama, očigledno, duplo teže nego muškim pripadnicima romske populacije.

- Njima je teže da se zaposle. Ima među Romkinjama i Romima onih koji su završili osnovnu i srednju školu, ima i nekih koji imaju samo četiri razreda, ali svi teško nalaze i posao Javljaju se preko biroa, bilo kakav posao traže, samo da bi mogli da rade i da porodici priušte bolji život i budućnost. Ima tu i rani brakova. To su vanbračne zajednice, jer neki još kao deca stupaju u brak, ali idemo ka tome da ih edukujemo da prvo nađu posao. Tek kad imaju posao, trebalo bi da razmišljaju o braku i normalnom životu – poručuje Sanja.

Uprkos unapređenju položaja Roma u prethodnim godinama, u Srbiji još uvek deca koja žive u romskim naseljima imaju dva puta veću šansu da ne dočekaju peti rođendan, svako peto romsko dete zaostaje u rastu, a samo 30 odsto ima adekvatnu ishranu. Sve ovo ostavlja značajne posledice na njihov razvoj. Rad zdravstvenih medijatorki jedan je od dokazanih načina da se ovi problemi prevaziđu, jer su one, pokazuje to i Sanjin primer – postale jedinstvena veza između romske populacije i celog institucionalnog sistema.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - VujičićNebojša

    Gost - VujičićNebojša

    Bravo Sanja i želim ti uspeh u daljem radu.Iz samog pregleda vidi se da si mnogima pomogla u rešenju ličnih dokumenata, zdravstva i humanitarnoj pomoći u garderobi i higijenskim paketima.Samo napred.Dakle vidi se da ima pomaka za Romkinje gde je 111-toro zaposleno preko ministarstva zdravlja i tu se neće stati.
    • Ime: VujičićNebojša