Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. decembar 2019.

Aleksandra Nikolić (22) iz Kraljeva uskoro će diplomirati na Visokoj školi za vaspitače u Vršcu, volela bi da se zaposli u Predškolskoj ustanovi, namerava da upiše i master, a želi i da svojim aktivizmom menja položaj Romkinja - nabolje

Od ukupnog broja nepismenih u okviru romske populacije 75 odsto su žene. Prema jedinom istraživanju koje je o položaju Romkinja u Kraljevu sprovelo udruženje „Fenomena“, tek svaka četvrta pripadnica romske populacije redovno je pohađala osnovnu školu, 28 odsto uopšte nije išlo u školu, a 46% njih je školu neredovno pohađalo i napustilo školu ne završivši je. Tek svaka trinaesta ispitanica završila je srednju trogodišnju školu. Dvadeset dvogodišnja Aleksandra Nikolić i njena sestra Ljiljana pravi su - izuzetak. Aleksandra će uskoro diplomirati na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Vršcu, a njena sestra nedavno je završila studije na njoj. Sa takvim ličnim uspesima ovih devojaka, one su dokaz statističke realnosti po kojoj samo tri odsto Romkinja ima visoko obrazovanje. Aleksandra će najpre na stažiranje, volela bi da se posle toga zapoli u Predškolskoj ustanovi, a na jednoj fakultetskoj diplomi – ne želi da stane.

Pogledajte video-priču o Aleksandri Nikolić

- Želim da upišem master, jer je moja želja da sa školom idem što dalje, radi lakšeg zaposlenja. Želim da imam veliki uticaj na mlade Romkinje i želim da ih poručim da ne bi trebalo da napuštaju školovanje, zato što im ono stvarno znači u životu – otkriva nam Aleksandra svoje planove.

U Kraljevu je Aleksandra pohađala Mašinsko-tehničku školu „14. oktobar“. Imala je mentorku koja ju je podržavala i savetovala da upiše fakultet Kao srednjoškolka, Aleksandra je imala takozvanu TARI stipendiju namenjenu učenicima romske nacionalnosti sa dobrim uspehom.

- Tokom osnovne i srednje škole osećala sam diskriminaciju. Bilo je tih situacija baš puno kroz osude tipa: „Kako se to oblačiš, kakva ti je to boja kože?“ – priseća se ova devojka, ali na pitanje da li je i kako sa tim uspevala da se izbori kaže da ne želi da priča o tome.

Zato je puna hvale za sve što je dođivela na Visokoj školi strukovnih studija  za vaspitače u Vršcu gde, kako navodi, nikada nije osetila diskriminaciju.

 

- Takav stav mi se stvarno sviđa. Na školi učimo i na romskom, i na srpskom jeziku, kolege i koleginice nas poštuju ih cene i drago im je što ima baš toliko Romkinja i Roma koji upisuju visoku školu – ističe Aleksandra i dodaje kako je oduvek želela da postane vaspitačica, zato što voli taj posao i  neizmerno uživa u radu sa decom.

Tokom studja, Aleksandra prima vojvođansku stipendiju od sredstava EU izdvojenih za projekte inkluzije Roma, a ima još jednu – stipendiju Romskog edukativnog fonda (REF). Stipendije su joj pomogle da plaća svoje troškove: dom, ishranu. Na pitanje zašto romska deca, pre svega devojčice odustaju od školovanja, Aleksandra kaže kako smatra da - nisu dovoljno informisane:

- Nekada i roditelji sprečavaju decu da se školuju. Smatram da stvarno ne bi smelo tako da bude. Kao Romkinja, mogu da kažem da bi devojčice i devojke baš trebalo baš da se školuju i zato planiram da napravim neki projekat kako bih dobila priliku da apelujem na mlade Romkinje da nastave školovanje. Već sam držala radionice na temu ravnopravnosti i diskriminacije za devojke od 18 do 26 godina. Pričala sam im o tome kome mogu da se obrate ako žele podršku za školovanje, kako da reše svoje probleme, zašto su srednje i visoko obazovanje važni  za njih same, da im kažem da ne bi trebalo rano da se udaju, da im pričam da postoje stipendije. Ima i Romkinja kao što sam ja, koje ne žele rano da se udaju, već žele da završe fakultete, da rade. Mi ne želimo da ostanu važeči stereotipi kako „Romi znaju samo da pevaju i da se rano udaju i žene“ -  odlučno kaže Aleksandra.

 .

Kada sledeći put budemo razgovarali sa njom, nadamo se da će to biti na njenom radnom mestu u nekoj vaspitačkoj grupi kako radi sa decom i svojim aktivizmom menja položaj Romkinja u Srbiji. Aleksandra je tako zacrtala ostvarenje svojih snova, jer zna kako su oni koji su dovoljno odvažni da prate svoj san, zapravo oni - koji oblikuju svet.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stefan

    Gost - Stefan

    Bravo!! Nadam se da ce jos romkinja I roma da idu tvojim stopama! 
    • Ime: Stefan