Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. decembar 2019.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, zbog neadekvatnog obezbeđivanja mesta saobraćajne nezgode, godišnje u Srbiji život izgubi između 15 i 20 osoba; u Kraljevu su mladi danas učili kako pravilno da postupe

Agencija za Bezbednost saobraćaja i Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva, u saradnji sa Crvenim krstom, organizovali su kampanju pod sloganom ,,Uspori - pa tek onda pomozi".  Kampanja je sastavni  deo velike kampanje ,,Um na drum" Agencije za bezbednost saobraćaja, a učesnici su bili učenici završnih razreda Elektro-saobraćajne škole ,,Nikola Tesla" i Muzičke škole ,,Stevan Mokranajc", koji su pokzali interesovanje da prisustvuju tribini. Cilj kampanje je da ukaže na važnost obeležavanja mesta saobraćajne nezgodne i pravilnog ukazivanja prve pomoći, sa aspektom na mlade učesnike u saobraćaju.

Prema rečima, Duška Pešića, načelnika Odeljenja za prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja, veliki broj saobraćajnih nezgoda posledica je neadekvatnog obezbeđivanja mesta nezgode, s obzirom da, poslednjih godina, iz ovog razloga, u Srbiji, na godišnjem nivou, život izgubi između 15 i 20 lica.

- Vrlo često učesnici u saobraćaju, umesto da odmah uključe sva četiri pokazivača pravca i postave sigurnosni trougao, odmah krenu sa ukazivanjem ,,prve pomoći", pa drugi učesnici koji nailaze  nemaju informaciju da postoji problem, usled čega dolazi do sekundarnih saobraćajnih nezgoda. Tek nakon što smo obezbedili mesto, ukazuje se ,,prva pomoć", u skladu sa svojim znanjem i mogućnostima. Prva pomoć se ne ukazuje po svaku cenu, već samo ako znamo postupak. Iskustva kažu da su prvi minuti nakon saobraćajne nezgode, kada se adekvatno ukaže prva pomoć, često ključni faktori za spasavanje života - istakao je Pešić.

Ovakve kampanje su, prema njegovim rečima, od ključnog značaja za svest mladih ljudi, kada je ponašanje u saobraćaju u pitanju, budući da su u značajnoj meri doprinele smanjenju broja  nezgoda u kojima su učestvovali mladi.

- Tako je 1997-1998 godine, u saobraćajnim nezgodama poginulo 328 mladih, a danas je taj broj znatno manji. Tokom poslednjih četiri-pet godina, u proseku, na putevima strada između 103-109 mladih ljudi. Ako pogledamo period od pre pet godina, svako četvrto poginulo lice je imalo između 15 i 30 godina, a danas je to svako šesto. Ako se nastavi dosadašnji ,,trend", 2019. godina može biti prva godina u kojoj ćemo imati manje od 100 poginulih mladih učesnika u saobraćaju - naglasio je Pešić.

Pored Agencije za bezbednost saobraćaja, čiji su članovi mladim Kraljevčanima, sugerisali na situacije sa kojima se mogu susresti u saobraćaju, a u kojima samo pravilna reakcija, može nekom spasiiti život, volonteri iz Crvenog krsta su praktičnim primerima pokazali kako pomoći povređenom pešaku, vozaču, putniku ili motociklisti, ali i rešili  nedoumice, poput onih da li treba da skinuti  kacigu povređenom motociklisti ili ne.

Marija Ilić iz Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva zahvalila se mladićima i devojkama, koji su pokazali intereseovanje da učestvuju u kampanji, zato što ona doprinosi opšte bezbednijem stanju na putevima, istakavši da je ponosna što ova kampanja kreće baš iz grada na Ibru:

- Kampanja ,,Um na drum" kreče baš iz Kraljeva, jer je naš grad prepoznat kao  odličan za saradnju.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Veliki broj saobraćajnih nezgoda je i korupcija, 5 evra pa vozi, poznanstva i politički uticaj, nema smisla da se više lažemo !!??!!
    • Ime: Stanar