Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. jul 2016.

Opremanje i rad  centra  otvorenog pri lokalnoj samoupravi, finansira se iz sredstava Evropske unije kroz projekat „EU pomoć teže zapošljivim grupama“

 

Kraljevo je danas dobilo jedan od 20 centara za informisanje i profesionalno savetovanje zahvaljujući pomoći EU kroz grant od 6,5 miliona evra namenjenih projektu pomoći teže zapošljivim grupama. Centar u Kraljevu, uz još devet takvih formiran je pri lokalnoj samoupravi, a na nivou Srbije osnovano je i 60 Klubova za traženje posla, i 80 samouslužnih radnih stanica.

- Ovo predstavlja vrstu decentralizacije politike zapošljavanja, jer smo animirali 113 lokalnih samouprava sa kojima smo potpisali sporazume o realizaciji jedne od komponenti projekta – precizirao je prilikom otvaranja Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Projektom je planirana obuka za oko 5.400 nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih osoba, sprovođenje programa pripravnika za 450 nezapolsenih u ruralnim sredinama, kao i manifestacija „Karavan zapošljavanja“, u okviru koje će savetnici NSZ obilaziti nezaposlene u teško pristupačnim, ruralnim područjima i pružati im informacije, pod uslovom da ta lica žele aktivno da traže posao.

Klubovi za traženje posla pomažu nezaposlenima da usvoje veštine i znanja potrebne za aktivno traženje posla, odrede svoje profesionalne ciljeve i povećaju motivaciju. Nezaposleni u klubovima mogu da dobiju informacije o slobodnim radnim mestima, razmenjuju iskustva, uče kako da konkurišu za posao i predstave se poslodavcu. 

Centri za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS), pružaju podršku u donošenju odluke o izboru zanimanja i usluge karijernog vođenja. Cilj je da, pored širenja mreže, CIPS u Srbiji budu u stanju da ponude usluge po ugledu na zemlje koje imaju dobro razrađene koncepte.

Mladi koji su danas prisustvali otvaranju centra u Kraljevu očekuju da im on pomogne u otkrivanju profesionalnih interesovanja i karakteristika zanimanja kako bi lakše mogli da upišu fakultet.

- Ovaj Centar namenjen je svima koji treba da donesu neku životnu odluku, izbor škole ili fakulteta, zaposlenima koji žele da se prekvalifikuju, a meni lično profesionalna orijentacija puno je pomogla u odabiru budućeg školovanja – rekla je Anica Petrović, učenica Ekonomsko-trgovinske škole.

Snežana Prelić, direktorka kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje iznela je podatak da Kraljevo trenutno ima 12.500 nezaposlenih, od čega su 3.500 – mladi, do 30 godina starosti, odnosno 24 odsto od ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji.

- Dve godine su trajale pripreme za otvaranje ovog Centra koji predstavlja podršku pripreme zapošljavanja, odnosno formiranje i obrazovanje onih profila koji su potrebni tržištu rada – rekla je Prelić, napominjući da sada predstoji dodatno „uvezivanje“ svih partnera sa kojima je NSZ i do sada dobro sarađivala, jer će svi zajedno informisati potencijalne korisnike ovog centra (predstavnici Školske uprave, Kancelarije za mlade, lokalne samouprave zadužene za obrazovanje i omladinu i određenih škola koje su u prethodnom periodu aktivno koristile usluge profesioalne orijentacije i karijernog vođenja).

Predviđeno je da projekat traje 12 meseci, a da će po isteku tog roka lokalna samouprava naći mogućnosti da centar radi i kada projekat bude završen.

Vladimir Lazarević, član Gradskog veća zadužen za omladinu pozdravio je osnivanje Centra, napominjući da je lokalna samouprava partner u ovom projektu filjali NSZ u Kraljevu.

- Nezaposlenost je veliki problem našeg grada, zato lokalna samouprava rado podržava svaki projekat vezan za novo zapošljavanje, a CIPS i samouslužni centri odlična su prilika da se nezaposlenima pomogne da pronađu posao, prekvalifikuju se ili se informišu za nastavak školovanja – rekao je Lazarević, ističući dobru saradnju lokalne samouprave i NSZ.

Kroz ovaj projekat u Kraljevu je otvorena i samouslužna radna stanica. Informativni punkt će se nalaziti u holu zgrade Gradske uprave na prvom ulazu. Tu će svi zainteresovani moći od savetnika da dobiju informacije kakva je situacija na tržištu rada, koja su zanimanja deficitarna ili potrebna privredi i za koje bi zanimanje, u skladu sa svojim interesovanjima, mogli da se opredele. Evo kako ulogu Centra za informisanje i profesionalno savetovanje u Kraljevu vide učenice Ekonomsko-trgovinske škole Anica Petrović i Isidora Rozgić:

Centar za informisanje i profesionalno savetovanje u Kraljevu nalazi se na prvom spratu Poslovnog centra Melos, kancelarija broj 7, a sva svoja profesionalna znanja zainteresovanim mladim ljudima na raspolagaje stavlja Dušica Rakić, psiholog Centra za informisanje i savetovanje u Kraljevu.

 «Ovaj članak deo je projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Kraljeva: stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva»

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments