Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. decembar 2019.

Unija poslodavaca Srbije nedavno je iznela da je čak 70 odsto mladih neaktivno na tržištu rada – ne traže posao i spremniji su da sede kod kuće i dobijaju džeparac od roditelja, a svega trećina njih – aktivno traži posao

Stopa nezaposlenosti mladih do 30 godina u Srbiji je 43 odsto, i dvostruko je viša u odnosu na ukupno stanovništvo radnog uzrasta (18,5 procenata). Sa druge strane, stopa zaposlenosti mladih iznosi 16,4 odsto i trostruko je niža u odnosu na stanovništvo radnog uzrasta (52 odsto). To znači da je zaposlena tek svaka šesta osoba do 30 godina. Ovi podaci ukazuju i na nepovoljan položaj mladih na tržištu rada – ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

O odnosu mladih prema radu nedavno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio kako bi u Srbiji „svi bi da se zaposle, ali niko neće da radi u proizvodnji, jer nismo tako decu vaspitali, to je najveći problem naše zemlje“.

Zašto neki mladi ljudi često kažu: „Neću da ustajem iz kreveta za te pare...“ pitanje je koje muči zaposlene jedne filjale Nacionalne službe za zapošljavanje. Oni su, pre izvesnog vremena, pozivali mlade mesare sa evidencije NSZ-a da rade za početnu platu platu od 20.000 dinara u jednom trgovačkom lancu. Gotovo svi su odbili ponuđeno zaposlenje...

Prema podacima Unija poslodavaca Srbije, čak 70 odsto mladih neaktivno je na tržištu rada – ne traže posao i spremniji su da sede kod kuće i dobijaju džeparac od roditelja. Stručnjaci Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da, prema podacima Ankete o radnoj snazi za 2019. godinu, mlađe od 30 godina odlikuje niska stopa radne aktivnosti (29 odsto), koja je dvostruko niža u odnosu na ukupno stanovništvo radnog uzrasta (63,4 procenta). U prevodu, svega trećina mladih osoba aktivno traži posao.

Mladi sve duže žive sa roditeljima i računaju na njihovu finansijsku podršku. Zaposleni u omladinskim zadrugama širom Srbije često se žale da mladi nemaju radne navike, niti preveliku motivaciju da zarade džeparac. Fizičke poslove, poput utovara robe, odbijaju bez razmišljanja, ali rad u kafiću, deljenje letaka, prodaju sladoleda ili poslove promotera – prihvataju.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments