Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. decembar 2019.

U Srbiji mladi veoma teško nalaze posao, a kada ga i nađu, najčešće je to privremen ili povremen posao koji je slabije plaćen nego stalno zaposlenima, a dugoročna nezaposlenost najviša je među onima sa zvanjem mastera ili doktora nauka

Među mladima koji dugoročno ne mogu da nađu posao najviše je nezaposlenih sa zvanjem mastera ili doktora nauka, jer mladi generalno teško nalaze posao, a kada ga i nađu - to su privremeni ili povremeni poslovi koji su i slabije plaćeni. Mnogo je fakultetski obrazovanih osoba koje u Srbiji rade na poslovima za koje je potrebna mnogo niža stručna sprema od one koju su stekli školujući se.

Jer, u našoj zemlji, definitivno, mladi veoma teško nalaze posao, a kada ga i nađu najčešće je to privremen ili povremen posao koji je, pri tome, i slabije plaćen od onih koje obavljaju stalno zaposleni posao. Osim toga, dugoročna nezaposlenost najviša je među nezaposlenima sa najvišim obrazovanjem, koji imaju zvanje mastera ili doktora nauka. Gotovo polovina najobrazovanijih nalazi se na birou duže od godinu dana. Sve ovo pokazalo je nedavno istraživanje Fondacije „Centar za demokartiju“, u čijem su fokusu bili mladi koji imaju od 16 do 30 godina. Ono je pokazalo da svaka druga osoba sa fakultetskim obrazovanjem u našoj zemlji radi na radnom mestu za koje je potrebna samo srednja škola. Onih koji imaju IV stepen stručne spreme, a rade poslove za koje im on nije potreban – u Srbiji je trećina.

Položaj mladih u Srbiji znatno je nepovoljniji od položaja ostalih starosnih grupa i daleko nepovoljniji od položaja njihovih vršnjaka u zemljama koje su članice Evropske unije. Kada se proglašavaju tehnološki viškovi, poslodavci najradije otpuštaju mlade ljude sa uverenjem da će se oni lakše snači od starijih, odnosno od radnika sa više staža. To je dovelo do toga da je stopa zaposlenosti mladih dvostruko niža od stope zaposlenosti odraslih dok je, u isto vreme, stopa nezaposlenosti mladih, dvostruko veća od stope nezaposlenosti odraslih.

Prema ovom istraživanju, skoro svaka peta mlada osoba niti radi, niti se školuje. Četvrtina mladih posao je našla preko prijatelja ili poznanika, a tek svaka peta osoba do posla je uspela da dođe preko konkursa. Da su do posla došli zahvaljujući partijskoj knjižici priznalo je 11 odsto mladih koji imaju posao, ali je taj broj verovatno veći.

Više od 50 odsto njih bi da mogu promenili posao, jer su nezadovoljnim malim zaradama, lošim uslovima rada, a većina i strepnjom koja ih muči, budući da su angažovani na određeno vreme ili na privremeno poverenim poslovima.

Ovo istraživanje rađeno je u saradnji sa filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje, a pokazalo je da skoro svaki drugi anketirani nije plaćen za prekovremeni rad, nema topli obrok, niti plaćen prevoz do radnog mesta.

Poslodavci mlade najčešće angažuju „na crno“ ili „na određeno vreme“, a petina onih koji su učestvovali u anketi plaćena je „niže od minimalca“.

Sve dok u Srbiji najveća potražnja bude za radnicima za koje je potrebna najniža stručna sprema, a takvi poslovi su i najmanje plaćeni, najobrazovaniji će iz Srbije odlaziti da ovde više nikada ne vrate.

Prema različitim istraživanjima, između 55 i 70 odsto svih mladih ljudi želi da ode iz Srbije, kako bi svoju sreću potražili u nekoj drugoj zemlji, a bez kreativnog potencijala mladih - Srbija će teško dobiti i šansu da postane normalnija država.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments