Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. decembar 2019.

Kako motivisati mlade ljude, razočarane osećanjem da do posla mogu da dođu samo uz stranačku knjižicu (a nekada ni uz njenu pomoć) da posao potraže u privatnom sektoru i da li je to u Srbiji uopšte moguće?

Zvuči začuđujujuće, ali je, kažu, potpuno tačan podatak da oko 150.000 mladih, koji imaju između 15 i 24 godine – niti rade, niti se školuju. Kako motivisati mlade ljude, razočarane osećanjem da do posla mogu da dođu samo uz stranačku knjižicu (a nekada ni uz njenu pomoć) da posao potraže u privatnom sektoru i da li je to uopšte moguće? Da li je, zaista, za preduzetništvo u Srbiji – potrebna hrabrost, pitali smo direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije Zorana Martinovića.

- Mislim da, pored dobre preduzetničke ideje i dobrog biznis plana, svakako treba imati i jednu vrstu hrabrosti, ali sam kroz direktne kontakte sa ljudima koji koristili naša sredstva, uvideo da su mnogi od njih već razvili neku svoju poslovnu ideju i stvorili krug poslovnih partnera, ali su to radili u sivoj zoni. Zato su naši programi još jedan vid uspeha, jer mnoge koje su radili u nelegalnim sferama, sada prevodimo u formalan oblik, pa će na kraju i država od tih podsticaja koje im daje za započinjanje sopstvenog biznisa, kroz poreze i doprinose, i sama imati koristi – kaže Martinović.

Međurim, i dalje je visok broj onih koji, kao da se zalete u svet preduzetništva, pa nakon što im istekne godinu dana (koliko su obavezni da oddrže svoj biznis, da bi sredstva koja su dobili bila bespovratna), zatvaraju svoje preduzetničke radnje.

- Ima, naravno, i takvih, koji žele da subvenciju iskoriste kako bi sebi platili poreze i doprinose za 12 meseci, ne zanima ih šta će biti posle toga, ali se ipak među svim zainteresovanima može selektovati „zdrava preduzetnička klasa“- kaže direktor NSZ.

Nakon 12 meseci, koliko su oni koji ostvare pravo na subvencije u obavezi da posluju, u narednih pola godine „preživi“ oko 70 odsto onih koje je NSZ stimulisala. U narednom periodu mnogi od njih izgube trku sa surovom konkurencijom i ne održe biznise.

- Nije visok procenat onih koji i posle pet godina odlično posluju, ali zaista ima dobrih i svetlih primera – kaže Martinović, dodajući da je onima koji nemaju jasnu preduzetničku ideju teško da, nakon dobijanja sredstava, na osnovu nekog prepisanog biznis plana, naprave neki ozbiljan biznis.

Ideja, kaže on, mora da bude zdrava, održiva, jer je inače teško nagovarati lica da koriste programe samozapšljavanja samo zato da ne bi bili nezaposleni.

- Jer, ako oni lično nemaju čvrst stav, dobru ideju ili zanat u rukama, sve što pokrenu biće osuđeno na propast – poručuje Martinović.

Činjenica je da je u Srbiji, kaže on, još uvek mali broj ljudi koji žele da budu preduzetnici, zato što većina nezaposlenih želi da nađe posao kod poslodavca, pogotovo kod onih u javnom sektoru, gde, smatraju, imaju sigurrnost, a rizik od neuspeha je mnogo manji. Takve, možda, valja podsetiti da većina onih koji su uspeli u svom privatnom biznisu, kaže da svoj posao više nikada ne bi menjali za rad kod drugog poslodavca. Oni govore o dozi slobode, o mogućnostima da sami kreiraju svoje obaveze i radno vreme i o uživanju što su nešto uspeli sami da stvore.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments