Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. decembar 2019.

Turistima će od 2020. biti približena priča o tunelu ispod Crkvenog brda; gradnja skloništa nemačke komande počela je 1942. aodine, a radovima je rukovodio general Aleksadar Ler, „poznat“ po bombardovanju Beograda i desantu na Drvar

Tunel ispod Crkvenog, Čajkinog brda ili Letnje pozornice u Vrnjačkoj Banji građen tokom Drugog svetskog rata, decenijama izgleda isto, a taj  tajanstveni otvor u šali je mnogim Banjčanima služio da deci, kad nisu dobra, kažu da je to ta „pećina u kojoj živi Babaroga“ iz dečje pesme..

Banjske vlasti rešile su da tunel , čija je gradnja započeta ratne 1942. Godine - preurede, odnosno rekonstrušu, pa je Turstička organizacija Vrnjačke Banje raspisala javnu nabavku vrednu 1,1 miliona dinara za izradu projektno tehničke dokumentacije, odnosno projekta za građevinsku dozvolu i rekonstrukciju tzv. Lerovog tunela. Ovakovo ime tunel nosi, zato što je radovima na njegovoj izgradnji rukovodio nemački general Aleksandar Ler. Tokom Drugog svetskog rata Vrnjačka Banja je bila centar nemačke Komande za jugoistok Evrope, a iz ovog tunela i hotela „Partizanka“, koji se nalazi iznad tunela, pripreman je desant na Drvar 1944. godine. Tunel je bio povezan sa hotelom u kojem je bila Nemačka komada, a na podu kancelarije u kojoj je radio austrijsko-nemački general Aleksandar Ler nalazio se mozaik vilinog konjica, pa je po njemu i sama operacja - desant na Drvar, dobila naziv „Konjički skok“.

****************************************************************************************************

Ko je bio general Aleksandar Ler?

Aleksandar Ler, sa nadimkom Saša, rođen je 20. maja 1885. u Turnu Severinu. Po ocu je bio Nemac protestant, a po majci pravoslavac. Odlično je govorio ruski, srpski, rumunski i mađarski jezik. Srednju školu pohađao je u Pančevu

Tokom Drugog svetskog rata general Ler bio je komandant 4. vazduhoplovne flote koja je bombardovala Varšavu i Beograd, .komandovao je u napadu na Grčku (Krit) i na SSSR. Partizani su ga zarobili maja 1945. godine. Osuđen je za ratne zločine i streljan 26. februara 1947. godine.

****************************************************************************************************

 

Preuređivanje tunela biće treća, poslednja faza rekonstrukcije Crkvenog brda kojom je planirano uređenje dela sa vidikovcem, izgradnja još nekoliko stotina metara staza i uređenje Trga Patrijarha Pavla i Trga česme sa pratećim mobilijarom.

- Raspisali smo tender za elaborate kako bismo, uz očekivanu podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, napravili novu banjsku atrakciju – kaže Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

Plan je da u tunelu koji bi bio dug 130 metara, devet soba dobije muzejski karakter, a da jedan deo prostora bude pretvoren u 6D bioskop, u kojem bi posetiocima bio prikazivan film o istorijatu Vrnjačke Banje. Turisti bi tako dobili priliku da kroz multimedijalne sadržaje i izloožene makete saznaju mnogo o razvoju ovog mesta od rimskog, preko perioda vladavine Turaka i nemačke okupacije, do današnjih dana. Zamišljeno je da budu izloženi mnogobrojni predmeti pronađeni tokom arheoloških iskopavanja, ali i  oružje, topovi, puške, oruđa, oklopi, uniforme partizana i Nemaca...

Na Crkvenom, odnosno Čajkinom brdu, koje je proglašeno za kulturno - istorijsku prostornu celinu od velikog značaja, nalazi se 49 objekata pod pokroviteljstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Najveći broj zaštićenih objekata čine vile iz +iz druge polovine XIX i prve polovine XX veka. Građene su pod uticajem različitih arhitektonskih stilova: narodne arhitekture Pomoravlja, romantizma, neoklasicizma, baroka, secesije... Ovakvih vila na Crkvenom ili Čajkinom brdu ima ukupno 39. One su, takođe, same po sebi, velika atrakcija Vrnjačke Banje.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments