Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. decembar 2019.

Javni pozivi za subvencionisanje pokretanja biznisa onih koji imaju dobre preduzetničke ideje, biće ponovo raspisan u februaru 2020, ali se različito boduju biznis planovi iz Raške, Kraljeva ili Vrnjačke Banje, znate li zašto?

Interesovanje za programe za samozapošljavanje i subvencije države svake godine je veliko. Oni koji odluče da postanu preduzetnici i konkurišu za subvenciju države treba da ispunjavaju osnovne uslove: da su na evidenciji nezaposlenih, da sa savetnicima u individualnim razgovorima iskristališu svoju preduzetničku ideju, a onda i da prođu obuku „Put do uspešnog preduzetnika“, koju NSZ organizuje već duži niz godina.  Ova obuka traje dva dana: prvi je predviđen za motivacioni i pravno-ekonomski aspekt preduzetništva, a drugi dan je radionica za pisanje biznis plana.

Zahtevi za biznis plan mogu da se podignu u filijali NSZ u Kraljevu ili da se preuzmu sa zvaničnog sajta NSZ Srbije i to je instrument kojim zainteresovani podnose zahtev i apliciraju za subvenciju države.

Preduzetničke ideje zainteresovanih uglavnom su vezane za njihova osnovna zanimanja: stolari pokreću radnje za proizvodnju ili reparaciju nameštaja, stomatolozi otvaraju ambulante, kozmetičari salone. Ima naravno i inovativnih ideja koje nisu direktno vezane za zanimanje podnosioca zahteva, ali – umeju da budu jako uspešne.

Postoji nešto što često zbunjuje podnosioce zahteva, jer većina smatra da proizvodnja, prilikom bodovanja, povlači najviše bodova.

- To jeste tačno, ali samo u domenu bodovanja delatnosti. U javnom pozivu je tačno naveden i sistem bodovanja, tako da svako nezaposleno lice, pre nego što podnese zahtev, može da pročita šta je to što se boduje i da izračuna svoje bodove, na osnovu kojih će se kasnije formirati rang lista svih podnetih zahteva, po opadajućem nizu (od onog sa najvećim brojem bodova ka najmanjem). Na osnovu te liste, u zavisnosti od kvote koju filijala u Kraljevu ima, mi donosimo odluke – pojašnjava Vladimir Raković, organizator programa zapošljavanja u filjali Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu.

On dodaje da je jednodnevna osmočasovna radionica na kojoj polaznici uče pisanje biznis plana sasvim dovoljna da oni otklone sve nedoumice, ali svoja pitanja mogu da postave i nakon završene obuke u prostorijama Poslovnog centra filijale NSZ u Kraljevu. Dok traje ugovorna obaveza korisnika subvencije, svako od njih može da računa i na mentoring zaposlenih u NSZ i na dobijanje adekvatne ekonomske ili pravne pomoći.

- Potencijalno uspešni preduzetnik nekako se odmah izdvoji i vidi. On mora da ima svestranost, svest o tržištu i njegovoj dinamici. Mora da bude fleksibilan da bi odgovorio na sve zahteve tržišta, mora da bude inovativan i da poseduje preduzetničku strast koja predstavlja motor koji će ga gurati ka kasnijim uspesima – poručuje Raković.

Zato, obratite pažnju: u javnom pozivu navedeno je i kako se boduju opštine iz kojih zainteresovani dolaze. Stepen razvijenosti opštine je unapred definisan, pa se biznis planovi kandidata iz Raške, Vrnjačke Banje ili Kraljeva – različito boduju.

Vrnjačka Banja pripada grupi razvijenih opština, Kraljevo je nerazvijena, a podnosilac iz Raške, kao devastiranog, najnerazvijenijeg područja, imaće više bodova u odnosu na onog iz Kraljeva, a još više u odnosu na podnosioca zahteva za subvenciju za samozapošljavanje iz Vrnjačke Banje.

Subvencija za samozapošljavanje predstavlja samo jedan izvor finansiranja na koji nezaposlena lica mogu da računaju u procesu registrovanja delatnosti. Jer, tu su i Regionalna agencija za prostorni razvoj Raškog i Moravičkog okruga, koja servisira Fond za razvoj, kod kojeg mogu da apliciraju i početnici u biznisu, organizacija HELP koja svake godine raspisuje javne pozive za nezaposlene, programi kompanije Philip Moris.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments