Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. decembar 2019.

Žene na selu su potpuno neinformisane, ne znaju gde mogu da apliciraju, koja sredstva mogu da zatraže od grada, ili od države, zato je potrebno da se udruže, poručuju učesnice projekta namenjenog poboljšanju položaja seoskih žena

Predstavnici Gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost u Kraljevu, UN Women (agencije Ujedninjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena) i novoformiranog Udruženja žena poljoprivrednica ,,Dukat" iz Kraljeva, održali su danas završnu konferenciju projekta “Informisanje i promocija u cilju ekonomskog osnaživanja žena na selu”.

Pogledajte kadrove sa današnjeg događaja: 

UN Women sporovodi projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, koji je finanasiran od strane delegacije Evropske unije u Srbiji. Jelena Sekulić Nedeljković, predstavnica UN Women istakla je da ovaj projekat za cilj ima promovisanje rodne ravnopravnosti među građanima i građankama na lokalnom nivou.

Projekat je ove godine uključio 12  lokalnih samouprava, koje su imale zapažene rezultate na polju promovisanja rodne ravnopravnosti, a među kojima se, ove godine našao i grad na Ibru.

- Prošle godine podržano je  osam lokalnih samouoprava, ove godine 12. Gradove i opštine koji će biti naši saradnici u sprovođenju projekta, selektovali smo u odnosu na to da li imaju aktivno telo za rodnu ravnopravnost, usvojen lokalni akcioni plan koji se  sprovodi, kao i njihovu aktivnost na polju rodnu ravnopravnosti. Kraljevo je grad koji je na toj lestvici bio visoko rangiran, a rezultati projekta pokazuju da nismo pogrešili u odabiru - istakla je Sekulić Nedeljković.

Prema njenim rečima, Savet za rodnu ravnopravnost u Kraljevu, zbog dobrih rezultata tokom 2019, na nedavnoj godišnjoj završnoj konferenciji lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, dobio je godišnju nagradu za promovisanje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

- Nagrada je dodeljena za  izuzetnu aktivnost lokalnog mehanizma za lokalnu ravnopravnost, što je podrazumevalo činjenicu da je telo bilo aktivno tokom cele godine, da je u projekat uključena cela zajednica, ali i lokalna samouprava - pojasnila  je Sekulić Nedeljković.

Lidija Pavlović, predsednica gradskog Saveta za rodnu ravnopravnpst, istakla je da   ovo telo postoji od 2013. Godine i da je bilo  potrebno uložiti velike napore, kako bi se teme rodne ravnopravnosti primakle građanima i građankama. Ona je pohvalila projekat „Informisanjem do ekonomski osnažene žene na selu", zahvaljujući kojem je osnovano Udruženje poljoprivrednica grada Kraljeva ,,Dukat“.

- Projekat je otpočet u oktobru, kada smo se zajedno sa našim sugrađankama pojavili na Sajmu poljoprivrede u Kraljevu. Žene na selu su potpuno neinformisane, ne znaju gde mogu da apliciraju, koja sredstva mogu da zatraže, od grada, ili od države. Shvatili smo da je potrebno da se udruže. Projekat ,,Informisanjem do ekonomski osnažene žene na selu" doveo je do osnivanja Udruženje poljoprivrednica grada Kraljeva ,,Dukat", koje za kratak vremenski period izuzetno dobro posluje. U pitanju su divne, vredne žene, koje se maskimalno trude da pokrenu udruženje i pomognu jedna drugoj, budući da su shvatile da zajedničkim snagama mogu da dođu do velikih rezultata - naglasila je Pavlović.

Ona je pohvalila i rad info-centra, koji  funkcioniše u okviru Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva, čija je ideja da okupe i prebroje, kako  registrovane poljoprivrednice, tako i one žene, koje imaju želju da „pokrenu" svoje gazdinstvo u preduzetničke svrhe.

- Predsednica Udruženja Božica Radulević, koja je i agronom po struci, okupljala je poljoprivrednice,  budući da da nemamo podatak koliko tačno poljoprivrednica ima na teritoriji grada Kraljeva. Rad info-centra produžićemo i u narednoj godini, jer smo ocenili da je njegovo formiranje odličan potez - navela je Pavlović.

Ona je podsetila da je Savet za rodnu ravnopravnost, zajedno sa poljoprivrednicama organizovao specijalizovanu radionicu na Kopaoniku, koja je bila inicijalna kapsula za osnivanje udruženja „Dukat".

- Na Kopaoniku smo organizovali radionicu, a poljoprivrednice izmestili iz njihovih sredina. Provele su tri sjajna dana, zajedno sa konsultantima i edukatorima, pa osim što su se na neki način opustile od svakodnevnih obaveza, imale su priliku i da saznaju nešto novo. Odatle  se među njima i rodila ideja, kako za osnivanje odličnog Udruženja -  rekla je Pavlović.

Božica Radujević, predsednica udruženja „Dukat",  istakla je da se nada da će se kroz ovo udruženje popraviti informisanost žena na selu, istakavši  da su teme koje  trenutno najviše zanimaju poljoprivrednice - jesu fondovi i subvencije.

- U planu je i otvaranje stranica na društvenim mrežama, preko kojih ćemo informisati poljoprivrednice o radu udruženja, ali i o raznim fondovima za razvoj poljoprivrede. Takođe, one će imati priliku da tu reklamiraju svoje proizvode. Pregovoramo i sa kraljevačkom pijacom, kako bi dobile i deo prostora, na kojem će moći da izlažu i prodaju svoje proizvode , direktno sa ,,njive na trpezu". Cilj je da propagiramo naše lokalne proizvode, kako bismo osnažili našu poljoprivredu, a pre svega, žene poljoprivrednice na lokalnom nivou - zaključila je predsednica Udruženja poljoprivrednica „Dukat".

                   Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Александар

  Gost - Александар

  Савет за родну равноправност. А где су мушкарци у том савету а да нису сексуално или политички повезани са женама из истог Савета. Зашто није 1:1 однос?
  • Ime: Александар
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Priča se, žene koje dobiju pomoć su u obavezi da se odreknu nekog procenta u tamo nečiju korist, priča se !? 
  • Ime: Stanar
  • Gost - Dragan

   Gost - Dragan

   Moguće ali svi znaju da imaju u opštini šalteri za informacije o poljoprivredi.Na sajtu opštine takođe a baš su neinformisane . Čudno je to otkud Protić i Milun tu a  među poljoprivrednicama ima previše onih koje nisu poznate da se tim bave.
   • Ime: Dragan
 • Gost - Radiša

  Gost - Radiša

  Dolazi 2020 godine, žene neinformisane pored toliko društvenih mreža,. Onda je u pitanju rad političkih struktura, dakle namerno se žene zapostavljane toliko godina da bi ste vi to konstatovali na tom zasedanju. Porodični biznis svagde u svetu je pokazao odlične rezultate ,naravno niko nema ništa protiv žena ali sve liči na jednu  malu propagandnu predizbornu ujudurmu....
  • Ime: Radiša